3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az orosz csapatok intenzív támadásokba lendültek, Németország pedig hosszú idő után új védelmi stratégiát kidolgozva kijelentette, hogy az európai védelem gerincévé akarja hadseregét fejleszteni. Háborús összefoglaló este. 

  • Az orosz csapatok a légierő és tüzérség támogatásával 118 körzetben mértek csapást az ukrán hadsereg élőerőire és harceszközeire - közölte az orosz védelmi minisztérium a csütörtöki hadijelentést ismertetve. 
  • Az orosz csapatok újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városa ellen, az eddigi információk alapján életét vesztette egy 72 éves férfi, és két helyi lakos megsérült - közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója csütörtökön a Telegramon.
  • Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában, az Oroszország elleni uniós szankciók szigorúbb végrehajtására szólított fel, és aggodalmának adott hangot a korlátozó intézkedések gyakori kijátszása miatt.
  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz hadsereget túlterheli az ukrajnai háború. Legfrissebb napi hirszerzéseiben azt írja, hogy Oroszországnak valószínűleg föld-levegő rakétarendszereket (Sam) kell átcsoportosítania területének távoli részeiről az Ukrajna feletti lefedettség fenntartása érdekében, ami azt mutatja, hogy a konfliktus jelentősen megterheli hadseregét.

Bombatölcsér az odesszai szépművészeti múzeum előtt 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Ukrán források szerint öt ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA
Bombatölcsér az odesszai szépművészeti múzeum előtt 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Ukrán források szerint öt ember megsebesült. Fotó: MTI/EPA

  • A magyar kormány képviselője kijelentette, hogy az EU-nak nem szabad tagsági tárgyalásokat kezdeményeznie Ukrajnával. Az EU vezetői várhatóan a jövő hónapban döntenek arról, hogy elfogadják-e az Európai Bizottság ajánlását, miszerint felkérik Kijevet a tagsági tárgyalások megkezdésére a tömbbel, Magyarország azonban inkább a „kiváltságos partnerség” formáját részesíti előnyben Ukrajna teljes tagsága helyett.
  • Olga Sztefaniszina kijevi európai integrációs miniszter szerint Ukrajna képes lesz felülkerekedni Magyarország politikai ellenállásán, ami az EU-tagságot illeti. „Ma Magyarország ilyen nyilatkozatot tett” – mondta. "Megértjük, hogy van ilyen kijelentés, de azt is tudjuk, hogy van párbeszéd Budapesttel."
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország nem hiszi, hogy az Európai Unió ígéretei Ukrajna felvételére „valósak”. „Ez olyan, mint ha egy répáról beszélnénk, amelyet a szekér elejére kötöznek” – mondta Peszkov a Kreml riporterének, Pavel Zarubinnak nyilatkozva.
  • Az ukrán parlament megszavazta a 2024-es állami költségvetést. A Reuters jelentése szerint az ukrán költségvetési kiadások több mint felét a védelmi szektor finanszírozására tervezik elkölteni az Oroszország elleni háborús erőfeszítések miatt.
  • Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) a Reutersnek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy orosz hackerek álltak egy kibertámadás mögött, amely 2022 végén megszakította Ukrajna elektromos hálózatának egy részét. A támadást valószínűleg az orosz rakétacsapások hatásának maximalizálása érdekében hajtották végre. 
  • Hosszú évek óta Németország ismét védelmi politikai iránymutatásokat adott ki, ami arra utal, hogy a helyzetet igen komolynak ítélik meg. A 19 oldalas dokumentum részletezi, mit jelent a „Zeitenwende” – Olaf Scholz német kancellár jelentős politikai váltása Oroszország 2022 februári Ukrajna elleni inváziója után. (MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!