<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 

 • Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón. 
 • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy kezdetnek egymilliárd eurót különít el az unió Ukrajnának az orosz agresszió okozta károk gyors helyreállítására. További részletek:

 • Az uniós vezetők csütörtökön együttes ülést tartottak az ukrán kormánnyal és Volodimir Zelenszkij elnökkel, majd pénteken csúcstalálkozó keretében tárgyaltak, amelynek fő témája az volt, milyen előrehaladást tett Ukrajna tagjelöltként az EU-csatlakozás követelményeinek teljesítése terén, illetve mik lehetnek az Ukrajna elleni orosz agresszióra adandó válaszlépések.
 • A csúcstalálkozó záródokumentuma szerint Brüsszel beleegyezett, hogy Ukrajna időközi értékelést kapjon a tagjelölti státus megadásakor támasztott kritériumok teljesítéséről.
 • Az Oroszországgal szembeni tizedik szankciócsomag keretében a korlátozások mértéke 10 milliárd euró lesz – közölte az MTI. 
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán erők nem hagyják el a Donyeck megyei Bahmut városát. Harcolnak, ameddig tudnak. 
 • A Donyec-medence még nem teljesen védett a fenyegetésektől, a Krím félsziget védelme azonban már megbízható - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.
 • Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert. 
 • Szergej Lavrov külügyminiszter az Egységes Oroszország párt főtanácsa nemzetközi együttműködéssel és a külföldön élő oroszok támogatásával foglalkozó bizottságának pénteki moszkvai ülésén azt mondta: a Nyugat fékezi a nemzetközi kapcsolatok demokratizálódását, hogy fenntartsa globális dominanciáját.

 • Az orosz védelmi minisztérium honlapján pénteken frissített térképből kiderül, hogy az Ukrajnától elcsatolt donyecki, luhanszki, zaporzzsjai és herszoni régiót az orosz Déli Katonai Körzet felelősségi területéhez sorolták. 
 • Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást pénteken a helyi hatóságok. Enerhodarban felrobbant egy gépkocsi, egy rendőr életét vesztette.
 • Az ukrán főügyészség eljárást indított Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője ellen.
 • A norvég rendőrség közölte, hogy folytatják annak a volt Wagner-parancsnoknak a kihallgatását, akit múlt héten vettek őrizetbe. A norvég hatóságok a múlt héten számoltak be arról, hogy elfogtak egy külföldit az Oroszországgal közös határ mentén. A határőrség közleménye szerint Andrej Medvegyev, aki az orosz katonai magánvállalattól, a Wagner-csoporttól szökött el, illegálisan lépett be Norvágiába. A norvég hatóságokat az orosz határőrök értesítették arról, hogy nyomokat találtak a hóban, amelyek arra utalnak, hogy valaki illegálisan lépte át a határt. Medvegyev a Reutersnek azt mondta, hogy szeretne bocsánatot kérni az ukrajnai harcokban való részvételért.
 • Németország Leopard 1 típusú harckocsikkal is támogatja Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben - mondta a szövetségi kormány szóvivője. Steffen Hebestreit az újabb segítségről elmondta, hogy a kormány kiadta a Leopard 1 típusú német harckocsik Ukrajnába szállításához szükséges exportengedélyt. Részletek laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán, itt>>>