3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Érdekes kutatási eredményeket tett közzé a Political Capital arról, hogyan alakult az Európai Parlament képviselőinek hozzáállása Oroszországhoz és Kínához – különösen a nagyobbik magyar kormánypárt képviselőinek szavazatai árulkodók.

Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója a Krím 2014-es annexiója után ismételten felerősítette az autoriter hatalmakkal kapcsolatos törésvonalakat a parlamenti frakciók és pártok között az európai parlamenti padsorokban – írja az agytröszt. A Kremllel, Kínával és más autoriter rezsimekkel szembeni kritikusság a Renew frakció soraiban a legmagasabb (ide tartozik például a magyar Momentum is), míg a leginkább megengedőnek a szélsőjobboldali ID és a szélsőbaloldali Left frakció bizonyult.

Milyen érdekeket képviselnek a magyar EP-képviselők?
Milyen érdekeket képviselnek a magyar EP-képviselők?
Fotó: Európai Paklament

Kína és Oroszország barátai

A Political Capital szerint szembetűnő, hogyan változott a magyar EP-képviselők hozzáállása. Míg a háború előtt a magyar EP-képviselők pártállástól függetlenül következetesen támogatták a Kreml-kritikus javaslatokat, az inváziót követően azonban a Fidesz képviselői markánsan a Kreml és Peking pártjára álltak, szakítva a korábbi gyakorlattal. Két példa:

  • az invázió 2023-as évfordulójára időzített parlamenti szavazáson a nagyrészt magyarok lakta, ukrajnai Beregszászon született Bocskor Andrea fideszes képviselő szavakban még határozottan elítélte az orosz agressziót, a szavazáson viszont – a Fidesz-frakcióval egységben – már tartózkodott.
  • az Alekszej Navalnij ellen elkövetett politikai gyilkosságot elítélő határozatot a parlament 92 százaléka támogatta, míg a Fidesz képviselői tartózkodtak a szavazáson – annak ellenére, hogy Gál Kinga, a képviselőcsoport elnökeként részvétét fejezte ki.

A Fidesz az orosz vagy kínai rosszindulatú külföldi befolyást elítélő indítványoknál egyaránt és elsősorban a szavazástól való tartózkodással vagy távolmaradással fejezte ki „puha elutasító” álláspontját, amely lehetővé tette számára, hogy ne kerüljön azonos platformra a legszélsőségesebb frakciókkal.

Hogyan szavazott az ellenzék?

Az intézet szerint a magyar ellenzéki pártok képviselői esetében nem hozott fordulatot a háború kitörése, a Kreml és Peking befolyása ellen ugyanolyan következetességgel léptek fel.

  • a Jobbik bizonyult a leginkább Kreml-kritikus pártnak (89 százalék),
  • a Momentum pedig Kína leghangosabb kritikusának (90 százalék), míg
  • a DK szintén magas értékei második vagy harmadik helyezést értek az autoriter-ellenes skálákon.

Ha az egyes képviselőket nézzük, akkor Oroszország ellen a DK-s Ara-Kovács Attila, a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton lépett fel a legmarkánsabban, míg a Kína-kritikus szavazásokat Donáth Annával holtversenyben szintén Ara-Kovács Attila támogatta a leginkább (95 százalék), őket a DK-s Rónai Sándor (91 százalék) követte – derült ki az elemzésből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!