4p

Újabb rossz napja volt az orosz olajiparnak, egyre nagyobb gondokat okoznak az ukrán támadások és a szankciók. Még mindig nem sikerült lenyugtatni a felháborodott baskírokat. Háborús hírek szombat reggel.

  • 6 ezer köbméter az összes tárolási kapacitása annak a négy olajtárolónak, amely kigyulladt a nyugat-oroszországi, az ukrán határtól mintegy 60 kilométerre található Klinci városának olajfinomítójánál egy ukrán dróntámadás következtében. A terület kormányzója szerint személyi sérülés nem történt. Ez már a második hasonló támadás az elmúlt napokban orosz olajfinomítók ellen.
    Tűz pusztított Oroszország harmadik legnagyobb olajfinomítójában, a Rosznyeft rjazani létesítményében is. A Moszkvától délkeletre található üzemben nem külső támadás, hanem meghibásodás okozta a tüzet, nyugati szakértők szerint ez is jele annak, hogy a szankciók miatt az oroszok nem tudják megfelelően karbantartani az olajipari létesítményeket sem, a termelés újraindítása pedig hosszú hónapokig tarthat, ha egyáltalán sikerül valahogy helyettesíteni a megsemmisült és meghibásodott alkatrészeket.
  • A New York Times által idézett ukrán katonai hírszerzési források szerint az oroszok súlyos veszteségeik ellenére képesek pótolni elesett vagy harcképtelenné vált katonáikat a fronton. Ezzel szemben Ukrajnában jelenleg nehezen megy a veszteségek pótlása, ráadásul a beérkező újoncok „minősége” is sok kívánnivalót hagy maga után. "Tíz katonából három, aki megjelenik, nem jobb, mint a részegek, akik elaludtak és egyenruhában ébredtek" – mondta egy katona az egységéhez kerülő újoncokról.
  • Tovább folytatódtak a tüntetések az Oroszországhoz tartozó Baskír Köztársaságban egy helyi aktivista bebörtönzése miatt. Fajil Alszinyovot azért ítélték négy évi, börtönkolónián letöltendő börtönbüntetésre, mert felszólította a baskírokat, hogy ne támogassák Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. A tüntetések immár a terület fővárosára, Ufába is átterjedtek, ahol több száz ember gyűlt össze erős rendőri jelenlét mellett. A tüntetők és a rohamrendőrök között kisebb összetűzés is kialakult, legalább négy embert letartóztattak.

  • Továbbra is patthelyzet van az amerikai kongresszusban az Ukrajnának nyújtandó támogatás ügyében. Ugyan Joe Biden pénteken aláírt egy határozatot, amely biztosítja az amerikai kormányzat fizetőképességét március elejéig, a republikánusok továbbra sem hajlandók megszavazni az éves támogatási keretet. Megértjük, hogy aggodalmak vannak Ukrajna biztonságával és szuverenitásával kapcsolatban, de az amerikai embereknek ugyanilyen aggodalmaik vannak saját szuverenitásukkal és biztonságukkal kapcsolatban” - mondta Mike Johnson, republikánus házelnök, aki az amerikai bevándorlási rendszer megváltoztatásához kötné a támogatás megszavazását. Egyes elemzők szerint ez azonban csak időhúzás, a republikánusok valójában nem akarnak alkut kötni, hanem az elnök elleni hadjáratuk részeként tekintenek az Ukrajnának nyújtott támogatás ügyére.
  • Az Európai Unió jelentősen növeli lőszergyártó kapacitását, és az év végére 1,3 millió darab tüzérségi lőszer leszállítására lesz képes, mondta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa Észtországban.
  • Újra aknák veszik körbe a zaporizzsjai nukleáris erőművet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése szerint.

(The Guardian, Káncz Csaba)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!