4p

Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb fejleményei.

 • Zelenszkij ismét az elégedetlenségének adott hangot a nyugati segélynyújtás lassulásával kapcsolatban a Fox News-nak adott interjúban, anélkül, hogy az Egyesült Államokat külön nevesítette volna.
 • Vlagyimir Putyin továbbra is arra törekszik, hogy megpróbálja legyőzni és uralni Ukrajnát két évvel a több mint félmillió áldozatot követelő invázió megindítása után – áll a nyugati tisztviselők friss értékelésében. Ám azt is hozzátették, hogy az orosz elnöknek nincs egyértelmű középtávú. A tisztviselők úgy vélik, hogy „a szankciók súlyosan sújtják az orosz katonai komplexumot”, ami súlyos késéseket és magasabb költségeket okoz, miközben Moszkva küzd a nyugati alkatrészek hiányának kezelésére.
 • Három szárazföldi kínai céget felvettek azon cégek listájára, amelyekkel az uniós vállalkozások nem üzletelhetnek. Az indoklás szerint részt vettek érzékeny katonai technológia Oroszországnak történő szállításában. Emellett törökországi és indiai cégeket is bevontak, miután az EU szerint az oroszok egyre gyakrabban vesznek célba harmadik országokat, hogy segítsenek Moszkvának megkerülni az uniós szankciókat. Diplomaták közölték, hogy az EU vagyonbefagyasztást és vízumtilalmat rendelt el Kang Szun Nam észak-koreai védelmi miniszterrel szemben is, mert ballisztikus rakétákat szállított Moszkvába.
 • Irán nagyszámú föld-föld ballisztikus rakétát bocsátott Oroszország rendelkezésére – közölte több forrás is a Reuters hírügynökséggel, elmélyítve a katonai együttműködést az Egyesült Államok által szankcionált két ország között. Az iráni védelmi minisztérium és a Forradalmi Gárda – az iráni ballisztikusrakéta-programot felügyelő elit erő – nem kívánta kommentálni a brit hírügynökség értesülését és az orosz védelmi minisztérium sem reagált.
 • Jens Stolenberg, a NATO főtitkára a Szabad Európa Rádiónak kijelentette, hogy úgy véli, Alekszej Navalnij emlékének a legjobban úgy lehet tisztelegni, ha az oroszok elveszítik a háborút. 
 • Ursula von der Leyen kizárta, hogy Vlagyimir Putyin „barátaival” dolgozzon a következő EU-parlamentben (a kijelentés Orbán Viktorra való utalásként is felfogható). „Akik megvédik értékeinket Putyin barátaival szemben, azokkal akarok együtt dolgozni” – mondta von der Leyen.

Fuccs a mosolydiplomáciának? Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fuccs a mosolydiplomáciának? Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 • Andrej Morozov, egy prominens háborúpárti orosz blogger állítólag öngyilkos lett, miután felháborodott egy bejegyzés miatt, amelyben azt állította, hogy az orosz hadsereg 16 ezer katonát veszített a kelet-ukrajnai Avgyijivka város elfoglalása során.
 • A lengyel rendőrség vizsgálja a gazdák tiltakozásának transzparensét, amely felszólítja Putyint, hogy tegye „rendbe” Ukrajnát, ami haragot váltott ki Kijevben. Szerdán a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter, Tomasz Siemoniak provokációnak minősítette a „botrányos” transzparenst. A legutóbbi tiltakozások során a lengyel gazdák elzárták a határhoz vezető utakat, és kidobták az ukrán gabonát a teherautókból és tehervagonokból.
 • Finnország közölte, hogy Putyin az Ukrajna megszállása óta eltelt két év alatt csaknem 800 vizsgálatot indított a szankciók orosz határán bekövetkezhetett megsértése miatt. A közelmúltban lezárták az orosz határt az irreguláris migráció miatt, amelyet a finnek szerint Oroszország irányított Szentpétervárról. Ez azt jelentette, hogy Finnországban a vonat- és hajószállítás a szankciók végrehajtásának középpontjában áll.
 • Az európaiak alig 10 százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajna legyőzheti Oroszországot, noha Ukrajna támogatottsága továbbra is széles az európaiak körében. Egy EU-szerte végzett felmérés szerint a legvalószínűbb végpontnak valamilyen „kompromisszumos rendezést” tartanak.
 • Lindsey Graham republikánus szenátor, Donald Trump kulcsfontosságú szövetségese felkerült az orosz állami pénzügyi megfigyelő ügynökség által vezetett „terroristák és szélsőségesek” listájára. A TASZSZ állami hírügynökség számolt be először a Rosfinmonitoring lépéséről, amely lehetővé teszi a hatóságok számára az orosz bankszámlák befagyasztását, bár Graham esetében ez valószínűleg elsősorban szimbolikus.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!