3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Zelenszkij ukrán elnök pénteken Harkivba látogatott. Háborús hírek.

  • Az orosz hadsereg május 18-a óta 88 ukrán ellenrohamot vert vissza

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Harkivba látogatott, ahol megbeszélést tartott a térség hadműveleti helyzetéről. A Harkivot ért orosz rakétatámadásban csütörtökön hét ember halt meg, 28-an szenvedtek sérüléseket, és leégett az ország egyik legnagyobb nyomdája is. „Katonáinknak mostanra sikerült átvenniük a harci ellenőrzést a határvidék felett, ahová az orosz megszállók behatoltak” – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében. Ezzel ellentmondott Viktor Vodolatskijt, az orosz Állami Duma alsóházi képviselőjének, aki szerint az orosz erők a határon belül 5 km-re fekvő Vovcsanszk város területének több mint felét ellenőrzik.
  • Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Telegram-csatornáján arról írt, hogy a régióban elakadtak és komoly veszteségeket szenvedtek az oroszok Vovcsanszknál. Ihor Pohorenko, az ukrán vezérkar egyik szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az ukrán védelmi erők harkivi irányban megállították az orosz csapatokat, és ellentámadást hajtanak végre. A környék 36 településéről 123 gyereket terveznek evakuálni.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy Zelenszkijnek nincs felhatalmazása ötéves mandátumának lejárta után, és ez jogi akadályt jelentene, ha Oroszország és Ukrajna újrakezdené a béketárgyalásokat. Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejárt, március 31-én kellett volna az elnökválasztást megtartani. Ugyanakkor Zelenszkij jogköre a következő államfő megválasztásáig tart, mivel az ukrán alkotmány előírása szerint hadiállapot idején nem lehet választásokat tartani – bár azt az ukrán vezetés is elismerte, hogy az alkotmány pontatlanul fogalmaz ezen a téren.


Fotó: MTI/AP

  • Az amerikai kormány újabb katonai segélyt jelentett be pénteken Ukrajnának. A 275 millió dolláros csomag tüzérségi lövedékek mellett Javelin és AT-4-es típusú pácéltörő rakétákat, harckocsiaknákat, illetve vegyi-, biológiai- és radiológiai védőöltözeteket is tartalmaz.
  • Németország szintén új katonai segélyszállítmányt adott át Ukrajnának, amely tüzérségi lövedékeket, Leopard 1 harckocsikat, géppuskákat, drónokat, egyéb fegyvereket és lőszereket tartalmaz – közölte a német védelmi minisztériumra hivatkozva a Jevropejszka Pravda.
  • Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint ukrán rakéták és drónok támadták a belgorodi régiót. A régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov szerint a csapásokban egy nő meghalt.

Gurdian, Reuters, MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!