<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A keddi nap történései dióhéjban.

 • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár óva intette kedden Kínát attól, hogy fegyvereket szállítson Oroszországnak ukrajnai hadműveletéhez. Stoltenberg a NATO tavalyi éves jelentését ismertető brüsszeli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Peking egy "illegális háborút támogatna". Mint mondta, az észak-atlanti szövetség eddig nem látott bizonyítékot arra, hogy Kína fegyvereket szállítana Moszkvának, de "vannak arra utaló jelek, hogy Oroszország kérte ezt". Hozzátette, hogy ez csak elhúzná a háborút.
   
 • Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével a Kremlben megtartott eszmecseréjét követő sajtónyilatkozatában. Az orosz elnök arra a hírre reagált, amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a közléssel kapcsolatban a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy London világszerte aláássa a stratégiai stabilitást.

  Hszi Csin-ping kínai elnök és Putyin a Kremlben. Fotó: MTI/EPA
  Hszi Csin-ping kínai elnök és Putyin a Kremlben. Fotó: MTI/EPA

   
 • Változatlanul heves harcok zajlanak a Donyeck megyei Bahmutnál, az orosz csapatok Bahmut központja felé igyekeznek előrenyomulni, de az ukrán erők feltartóztatják őket - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kedden a Telegramon. "Folytatódik Bahmut védelme, heves harcok zajlanak a teljes arcvonalon a keleti erőcsoport felelősségi övezetében" - fogalmazott a parancsnok.
   
 • Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását az oroszországi, Brjanszk megyei Novozibkovban - közölte Alekszandr Bogomaz, a régió kormányzója kedden a Telegram-csatornáján. A támadásnak nem voltak áldozatai.
   
 • Az Egyesült Államok felgyorsítja az Abrams harckocsik szállítását Ukrajna számára - közölte az amerikai védelmi minisztérium kedden. A Pentagon illetékese közölte, hogy a cél a korszerű harci járművek eljuttatása az ukrajnai hadszíntérre 8-10 hónapon belül, részleteket később ígértek. A szállítások felgyorsítása azáltal valósulhat meg a védelmi minisztérium szerint, hogy az Abrams harkocsinak nem az újabb, M1A2-es típusát, hanem a korábbi, M1A1 modellt szállítják.
   
 • Hszi Csin-ping és Putyin kedden is tárgyalt és egy sor stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot írtak alá. Putyin sikeresnek és konstruktívnak nevezte a megbeszéléseket.
   
 • Hszi meghívta Putyint, hogy még idén látogasson el Kínába.
   
 • Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a krími Dzsankoj városában történt robbanás megsemmisítette Moszkva fekete-tengeri flottája által használni kívánt orosz cirkálórakétákat.
   
 • Zelenszkij szerint Kijev már javasolta Kínának, hogy csatlakozzon egy ukrán békeformulához, mely véget vetne az országban zajló háborúnak. Hozzátette: Ukrajna még mindig várja erre a választ Pekingtől.