2p

Fontos katonai üzem eshet ki a termelésből, "megtorló intézkedésekkel" fenyegették meg Washingtont Moszkvában. Háborús összefoglaló.

  • Miután Oroszország azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy szerepe volt az amerikai ATACMS rakétákkal a Krím félsziget ellen végrehajtott ukrán támadásban, az orosz külügyminisztérium behívatta a moszkvai amerikai nagykövetet. Lynne Tracyvel közölték, hogy „Washington hibrid háborút visel Oroszország ellen, és valójában már a konfliktus egyik résztvevője”, majd hozzátették: „megtorló lépésekre” kell számítania az Egyesült Államoknak. A támadásban négyen haltak meg és 151-en sebesültek meg.
  • A Pentagon szóvivője leszögezte, hogy „Ukrajna saját maga dönti el mit vesz célba, és saját maga hajtja végre katonai akcióit”. A Fehér Ház egy tisztviselője arról beszélt, hogy minden civil élet elvesztése tragédia, de ebbe „feltétlenül beletartozik az a több ezer ártatlan ukrán, akiket az orosz háborús agresszió kezdete óta az orosz erők öltek meg”.
  • Hétfőn legalább öt ember meghalt és 41 megsebesült a kelet-ukrajnai Pokrovszk városában, miután fél óra eltéréssel ugyanoda csapódott be két orosz rakéta is.
  • Leváltotta egy fontos parancsnokát Volodimir Zelenszkij, miután Jurij Szodolt azzal vádolta meg az Azov brigád vezetője, hogy vezetési módszerei túl sok ukrán katonai áldozathoz vezetnek.
  • Az Európai Unió kedden hivatalosan is megnyitja Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat. A luxemburgi ceremónia inkább szimbolikus jelentőséggel bír, abban ugyanis minden szereplő egyetért, hogy a csatlakozási folyamat hosszú és nehéz lesz.
  • A várakozások szerint kedden újabb 150 millió dollár értékű, főként lőszerekből álló, Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot jelent be az Egyesült Államok. A csomagban a jelenleg kritikus fontosságú tüzérségi lőszerek mellett HIMARS rakéták is helyet kapnak várhatóan.
  • Hosszú órákon át lángolt Oroszország egyik legfontosabb katonai elektronikai berendezéseket gyártó és fejlesztő központja a Moszkvától 40 kilométerre található Frjazinóban. A NII Platan Intézeben többek között harci repülőgépekhez, nukleáris hordozórakétákhoz és légvédelmi rendszerekhez is gyártanak alkatrészeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!