4p

A szombati nap történései - dióhéjban.

 • Ukrajna déli parancsnoksága szerint szombat hajnalban az orosz erők dróntámadásában három ember meghalt, 27-en, köztük három gyerek megsebesült az ukrajnai Odessza régióban. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tüzet gyorsan eloltották, és 12 embert sikerült kimenteni az épületből.
 • Az ENSZ segélyszervezetének vezető tisztviselője, Martin Griffiths arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna humanitárius helyzete „nagyon rossz” a Nova Kahovka-i gátszakadás után.
 • Az ukrán ellentámadást végrehajtó erők 1400 métert haladtak előre a frontvonal számos szakaszán a keleti Bahmut város közelében – közölte szombaton a katonai szóvivő.
 • Volodimir Zelenszkij szombaton azt mondta, hogy Ukrajnában ellen- és védekező hadműveletek zajlanak, de újságíróknak nem volt hajlandó elárulni, hogy ezek milyen stádiumban vannak.
 • Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy az ukrán erők az elmúlt 24 órában folytatták a „sikertelen” támadásokat Donyecktől délre és a Zaporizzsja régiókban, valamint a keleti Bahmut város környékén.
 • Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke szombaton Kijevbe érkezett, ahol kijelentette, hogy Kanada részt vesz az ukrán vadászpilóták képzésére irányuló multinacionális erőfeszítésben. Bejelentett továbbá 500 millió kanadai dollár (375 millió dollár) értékű katonai segélyt Kijevnek, és azt mondta, hogy a Nova Kahovkai-gát lerombolása „az orosz háború közvetlen következménye”.
 • Olaf Scholz német kancellár szombaton azt mondta, hogy záros határidőn belül telefonon szeretne beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megsürgesse csapatainak kivonását Ukrajnából.

Olaf Scholz megsürgetné Putyint. Fotó: Depositphotos
Olaf Scholz megsürgetné Putyint. Fotó: Depositphotos

 • A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint az elmúlt 48 órában „jelentős” ukrán műveletek zajlottak Kelet- és Dél-Ukrajna több szektorában. Az ukrán erők „valószínűleg jó előrehaladást értek el”, és „áthatoltak az orosz védelem első vonalán” – tette hozzá. Más területeken azonban „az ukrán előrehaladás lassabb volt”.
 • Oroszország egyik napról a másikra rakétákat és támadó drónokat lőtt ki a közép-ukrajnai Poltava régióra, és a régió kormányzója szerint "néhány kárt okozott az infrastruktúrában és a felszerelésben" a mirhorodi katonai repülőtéren.
 • Az Egyesült Királyság kormánya 150 millió font értékű alapot jelentett be az ukránok lakosok megsegítésére. Több mint 124 ezer ember érkezett az Egyesült Királyságba az Otthonok Ukrajnának program keretében azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.
 • Az Egyesült Királyság további 16 millió font humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának a Nova Kahovka-i gát lerombolása után.
 • Az orosz külügyminisztérium szombaton kijelentette, hogy Izland döntése, miszerint felfüggeszti moszkvai nagykövetsége működését, „megsemmisíti” a kétoldalú együttműködést, hozzátéve, hogy az akció „megfelelő” választ vált ki.
 • Német nyomozók olyan bizonyítékokat vizsgálnak, amelyek arra utalnak, hogy egy szabotázscsapat Lengyelországot használta bázisként az Északi Áramlat csővezetékeinek megrongálására szeptemberben a Balti-tengeren – írja a Wall Street Journal.
 • Az ukrán atomenergia-ügynökség azt közölte, hogy a Nova Kahovka-i gát leomlása miatti áradások közepette biztonsági elővigyázatosságból „hidegleállás” alá helyezték Európa legnagyobb atomerőművének utolsó működő reaktorát.
 • Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök tájékoztatta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget az afrikai vezetők közelgő oroszországi és ukrajnai missziójáról, amelynek célja a béke megteremtése – közölte szombaton Pretoria.
 • A Wagner-csoportot azzal vádolják, hogy „anarchiát” szít Oroszország frontvonalain, miután a Kreml egyik katonai parancsnoka azt állította, Jevgenyij Prigozsin zsoldosai elrabolták és megkínozták katonáit a Bahmutért vívott csata során.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!