3p

Orosz-ukrán háború, 401. nap, esti hírösszefoglaló. 

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kijev melletti Bucsába látogatott pénteken Robert Golob szlovén, Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel, valamint Maja Sandu moldovai államfővel. A külföldi vezetők részt vettek a város orosz megszállás alóli felszabadításának alkalmából megrendezett megemlékezésen.
   
 • Ukrajna soha nem fog megbocsátani a bucsai atrocitásokért felelős orosz csapatoknak - mondta Volodimir Zelenszkij a külföldi vezetőkkel tartott közös megemlékezésén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsában egy korábbi képen. Fotó: Depositphotos
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsában egy korábbi képen. Fotó: Depositphotos

 • Az ukrán légierő használ nyugati gyártású, JDAM (Közös Közvetlen Támadó Lőszer) kategóriába sorolt, GPS-irányítású precíziós bombákat - ismerte el Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban. JDAM-nek nevezett bombákat használunk. Ezek nyugati típusú bombák, amelyekkel repülőgépeink sikeresen csapnak le fontos célpontokra. Ezek a bombák valamivel kisebb teljesítményűek, de rendkívül nagy pontosságúak. Szeretném, ha több ilyen bombája lenne az ukrán légierőnek - jelentette ki a szóvivő.
   
 • Jelenleg a különleges hadművelet az egyetlen eszköz Oroszország céljainak elérésére Ukrajnában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Ukrajna ügyében semmi sem változik. A különleges hadművelet folytatódik, mert most ez az egyetlen eszköz az országunk előtt álló célok elérésére - mondta Peszkov Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek arra a javaslatára válaszolva, hogy haladéktalanul hirdessenek ki tűzszünetet Ukrajnában, amely mindkét fél számára megtiltja a haditechnika és a fegyverek átcsoportosítását.
   
 • Az ENSZ emberi jogi biztosa, Volker Türk szerint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése rutinná vált Oroszország ukrajnai inváziója során. A civil áldozatok száma Ukrajnában jóval magasabb, mint a hivatalos adatok mutatják - mondta Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén tartott beszédében, ahol kijelentette, hogy Ukrajna egy olyan nemzet, amely „a túlélésért küzd.”
   
 • Joe Biden amerikai elnök felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét, akit a hét elején kémkedés vádjával letartóztattak, és akire akár 20 év börtön várhat.
   
 • Az ukrán sportolók nem vehetnek részt a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs versenyein, ha oroszokkal kell versenyezniük.

(MTI, The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!