<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Orosz-ukrán háború, 401. nap, esti hírösszefoglaló. 

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kijev melletti Bucsába látogatott pénteken Robert Golob szlovén, Andrej Plenkovic horvát és Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel, valamint Maja Sandu moldovai államfővel. A külföldi vezetők részt vettek a város orosz megszállás alóli felszabadításának alkalmából megrendezett megemlékezésen.
   
 • Ukrajna soha nem fog megbocsátani a bucsai atrocitásokért felelős orosz csapatoknak - mondta Volodimir Zelenszkij a külföldi vezetőkkel tartott közös megemlékezésén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsában egy korábbi képen. Fotó: Depositphotos
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bucsában egy korábbi képen. Fotó: Depositphotos

 • Az ukrán légierő használ nyugati gyártású, JDAM (Közös Közvetlen Támadó Lőszer) kategóriába sorolt, GPS-irányítású precíziós bombákat - ismerte el Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy pénteki tévéműsorban. JDAM-nek nevezett bombákat használunk. Ezek nyugati típusú bombák, amelyekkel repülőgépeink sikeresen csapnak le fontos célpontokra. Ezek a bombák valamivel kisebb teljesítményűek, de rendkívül nagy pontosságúak. Szeretném, ha több ilyen bombája lenne az ukrán légierőnek - jelentette ki a szóvivő.
   
 • Jelenleg a különleges hadművelet az egyetlen eszköz Oroszország céljainak elérésére Ukrajnában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Ukrajna ügyében semmi sem változik. A különleges hadművelet folytatódik, mert most ez az egyetlen eszköz az országunk előtt álló célok elérésére - mondta Peszkov Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek arra a javaslatára válaszolva, hogy haladéktalanul hirdessenek ki tűzszünetet Ukrajnában, amely mindkét fél számára megtiltja a haditechnika és a fegyverek átcsoportosítását.
   
 • Az ENSZ emberi jogi biztosa, Volker Türk szerint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése rutinná vált Oroszország ukrajnai inváziója során. A civil áldozatok száma Ukrajnában jóval magasabb, mint a hivatalos adatok mutatják - mondta Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén tartott beszédében, ahol kijelentette, hogy Ukrajna egy olyan nemzet, amely „a túlélésért küzd.”
   
 • Joe Biden amerikai elnök felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét, akit a hét elején kémkedés vádjával letartóztattak, és akire akár 20 év börtön várhat.
   
 • Az ukrán sportolók nem vehetnek részt a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs versenyein, ha oroszokkal kell versenyezniük.

(MTI, The Guardian)