3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapestre várja a skandináv kormányfőt vagy a külügyminisztert a NATO-csatlakozás ügyében. 

Még mindig a svéd kormányfő vagy külügyminiszter budapesti látogatásához kötné a kormány Svédország NATO-tagságát - írta a Szabad Európa, amely idézett egy magas rangú magyar kormányzati forrást, mi szerint „Mielőbb beszélgetni akarunk a NATO-csatlakozás megszavazása előtt”. Menczer Tamás külügyi államtitkár hétfőn az MTI-nek nyilatkozva hírlapi kacsának nevezte a cikkben foglaltakat.

Mit suttogott a svéd témában Erdogan elnök Orbán Viktor fülébe amikor itt járt augusztusban? Fotó: Orbán Viktor FB-oldala
Mit suttogott a svéd témában Erdogan elnök Orbán Viktor fülébe amikor itt járt augusztusban? Fotó: Orbán Viktor FB-oldala
A lap emlékeztet: Recep Tayyip Erdoğan frissen újraválasztott török elnök a júliusi vilniusi NATO-csúcson közölte, hogy sikerült kompromisszumra jutnia a svéd kormánnyal a nyitott kérdésekben, ezért ősszel az ankarai törvényhozás elé terjeszti a csatlakozás megszavazását. Erre Szijjártó Péter is sietett közölni – szintén a csúcstalálkozón –, hogy magyar részről is „csak technikai kérdés a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja”.

Ehhez képest egy magas rangú kormányzati forrás most arról beszélt a Szabad Európának, hogy az ügy egyáltalán nem magától értetődő, ugyanis továbbra is azt várják, hogy vagy Ulf Kristersson svéd kormányfő, vagy Tobias Billström külügyminiszter Budapestre jöjjön, és találkozzon Orbán Viktorral vagy Szijjártó Péterrel.Egyfajta Canossa-járás jellegű utat várnak el, amelynek során a magyar fél elmondhatná, hogy idehaza az égvilágon semmi gond nincs a demokráciával és az emberi jogok érvényesülésével, a svéd partner pedig tudomásul venné - fogalmazott a lap.

„Minimummegoldásként” szóba jöhet esetleg egy kétoldalú találkozó hasonló tartalommal valahol máshol, például egy EU-csúcs vagy más bilaterális esemény keretében, de a magyar kormány egyértelműen a budapesti helyszínt preferálja.

„Aki ismeri a svédeket, a svéd diplomáciát, az pontosan tudhatja, hogy egy ilyen elvárásnak sosem fognak eleget tenni. Éppen azért, mert tisztában vannak vele, hogy ez elvárás velük szemben, aminek véleményük szerint semmi alapja, így üres gesztusokat nem tesznek” – mondta egy, az ügyre rálátó diplomata forrás.

A magyar kormány és a svéd NATO-csatlakozás ügye már rég egy abszurd színjátékhoz hasonlít. Mint ismert, Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követően Svédország és Finnország 2022 decemberében jelezte, hogy csatlakozni szeretne a szövetséghez. Ez Finnország esetében sima volt, 2023 márciusában már az Országgyűlés is megszavazta, így az ország április 4-én csatlakozott hivatalosan is a NATO-hoz.

A svéd csatlakozással kapcsolatban ugyanakkor Törökországnak komoly feltételei voltak, elsősorban is a Svédországban élő és az ankarai kormány szerint terrortevékenységet támogató kurd emigránsok könnyített kiadatásával kapcsolatban. A magyar kormány hosszú huzavona után végül tavaly júliusban nyújtotta be a parlamentnek a ratifikációról szóló jogszabályt, csakhogy az Országgyűlés azóta sem vette napirendre. Bár az ellenzék többször megpróbálkozott vele, a kormánypárti többség rendre leszavazta az indítvány tette hozzá a portál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!