3p

Folytatódnak a rakéta- és dróncsapások, Ukrajnában áramszünetek lesznek. 

  • Az orosz védelmi minisztérium az Egyesült Államokat vádolja a megszállás alatt lévő Krím félszigetet ért támadás miatt, amelyeket amerikai Atacms rakétákkal hajtott végre az ukrán hadsereg. A csapásnak lehettek a félszigeten nyaraló orosz civil áldozatai.

Bevetettek sok Atacms rakétát
Bevetettek sok Atacms rakétát
Fotó: Mariusz Burcz

  • Szintén orosz források szerint a Belgorodi régióban Grajvoron városát, érte ukrán dróntámadás, továbbá Brjanszk, Szmolenszk, Lipeck és Tula régióban lőttek le ukrán drónokat.
  • Gördülő áramkimaradások lesznek hétfőn Ukrajnában az elektromos hálózatot ért csapások miatt – jelentette be az Ukrenergo áramszolgáltató. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azt kérte az ukrán hadseregtől, hogy ne támadja Energodar települést, ami az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjei atomerőmű közelében van. A létesítményen lévő orosz személyzet állította, hogy két dróncsapás érte az ott lévő elektromos alállomásokat.
  • Szerbia több száz millió dollár értékű muníciót szállított nyugati országoknak, ami valószínűleg segítette Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban – mondta Akeszandar Vucsics, Szerbia államfője a Financial Timesnak adott interjújában.
  • Jókora emlékfalak jelentek meg Moszkvában és Szentpéterváron a 2023. június 23-ai Prigozsin-lázadás évfordulóján. A falak zászlókból és fényképekből állnak, amelyeken főként elesett Wagner-harcokosok láthatók. A falakat háborúpárti radikális jobboldali csoportok emelték. Eközben fotók jelennek meg háborús bloggerek weboldalain, amelyeken állítólag Prigozsin látható nagy szakállal valahol Afrikában vagy a Közel-Keleten. A népnyelv szerint a zsoldosvezér egyszer forradalmat fog kirobbantani Oroszországban.
  • Vlagyimir Putyin népszerűségi indexe Oroszországban 80 százalék, megbízhatósági mutatója azonban csak 30 százalék – mondta Mark Galeotti brit történész, Kelet-Európa-szakértő. Ennek az lehet az oka, hogy nép két Putyint lát. Az államfő Oroszország ikonjaként még mindig népszerű, de politikusként egy idős embernek tarják, aki elszakadt a valóságtól.
  • Az orosz államfő észak-koreai és vietnámi utazása azzal függhet össze, hogy fel akar mutatni egy alternatív világrendet – mondta a szakértő. Ehhez keres szövetségeseket és közvetítőket. Számos jelentős ország van, például a 90 millió lakosú Vietnám, amely nem akarja egyértelműen elkötelezni magát a geopolitikai szembenállás egyik oldala mellett sem. Putyin ezt a viselkedést akarja bátorítani.
  • Fegyvereseresek rátámadtak két ortodox templomra, egy zsinagógára és egy rendőrségi posztra az Orosz Föderáció Dagesztán tagköztársaságában – jelentette az orosz állami TASZSZ hírügynökség. Egy pap, egy biztonsági őr és legkevesebb hat rendőr vesztette életét az akcióban. Az orosz média szerint öt támadót likvidáltak.
  • Az Egyesült Államok kormánya nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva betiltotta az orosz eredetű Kaspersky kiberbiztonsági cég tevékenységét az USA-ban – jelentette be az igazságügyi minisztérium. Az indoklás szerint az orosz hatóságoknak megvan a lehetőségük arra, hogy bármelyik orosz vállalat tevékenységét befolyásolják. A Kaspersky biztonsági szoftverei egyébként jó hírűek.

Források: Guardian, Moscow Times, Times Radio

548

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!