3p

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Wéber Balázs, a Privátbankár és az Mfor külpolitikai újságírója, valamint Németh András, a HVG külpolitikai újságírója elemezte az EU-magyar viszonyt, a június 9-i EP-választásokat és az ukrajnai háború eszkalációjának a veszélyét.          

Orbán Viktor azt szeretné, ha egy nagy frakció jönne létre az Európai Parlamentben (EP) a centrumtól jobbra a június 9-i választások után, amibe a Fideszt is szeretné bevinni, mondta Wéber Balázs.

A populista jobboldalon egy nagy, a néppártihoz és a szociáldemokrata képviselőcsoporthoz hasonló méretű frakció jöhet létre – a fő kérdés, hogy a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei és Marine Le Pen pártja, a francia Nemzeti Tömörülés képes-e összefogni, és más pártokat bevonzani. A mainstream, centrista pártok többsége az EP-ben ugyanakkor valószínűleg megmarad.     

A választásokra utalva munkatársunk kifejtette: érdekes kérdés, hogyan csapódik le a magyar közvéleményben a Fidesz nagyon leegyszerűsített, háború vs. béke plakátkampánya, ami „azért elég durva volt”.

A közvéleménykutatások mindenesetre azt mutatják, hogy a kormánypárt meggyengült.   

A NATO-Oroszország szembenállásról Wéber Balázs megjegyezte: reményei szerint a józan ész dominál, ez pedig azt mondja, hogy nem szabad háborút megengedni a két fél között. Erre szerinte a NATO figyel, és hivatalosan nem merült fel harcoló csapatok Ukrajnába küldése, jelen pillanatban nincs világháborús veszély, és attól sem kell tartani, hogy egy NATO-tagországot támadás ér orosz részről.   

Németh András arról beszélt, hogy egyre súlyosbodó válság van Magyarország és az Európai Unió között, és még nagyobb összeveszések lesznek. Arra pedig nulla esély van, hogy az uniós magyar elnökség alatt – amely július elsején indul – Ukrajnával elkezdődjenek az uniós csatlakozási tárgyalások (ha július elsejéig nem születik döntés erről).

Hozzátette: Magyarország egyre vadabbul igyekszik mindent akadályozni, gazdasági és politikai téren is, valamint a NATO-ban is.

A HVG munkatársa az EP-választásokról azt mondta: a legizgalmasabb kihívás, hogy mennyire erősödik meg a szélső- vagy populista jobboldal. Az biztos, hogy valamivel erősebb lesz a mostani állapothoz képest, ugyanakkor rengeteg ellentét van ezen a táboron belül. Szerinte az is biztos, hogy az általuk esetleg létrehozandó nagy frakcióban nem lesz vezető szerepe Orbán Viktor miniszterelnöknek.   

A NATO-Oroszország konfliktussal kapcsolatban Németh András úgy vélekedett, hogy már vannak NATO-katonák Ukrajnában, akik az oroszokra kilőtt rakétákat programozzák – ezeket az eszközöket nem fogják átadni a britek és a franciák, mert ezek „elég titkos dolgok.”

De olyan terv valóban nincs, hogy a NATO harcoló félként bevonulna, tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!