3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerda reggel a Facebookon arról tájékoztatott, nincs nyoma annak, hogy az Orbán-kormány betartotta volna az uniós pénzek folyósítása érdekében tett vállalását.

 

"Önnek megér 1,6 millió forintot vagy egy négytagú családra vetítve 6 millió forintot az Orbán-kormány, a NER működtetése?" - tette fel a költői kérdést Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített élő bejelentkezésben.

Hozzátette: úgy néz ki egyelőre, hogy ennyibe fog fájni, hogyha a kormány nem tér észhez és nem módosítja a tárgyalási stratégiáját.

Felidézte, hogy a kormánynak szeptember óta 27 szupermérföldkövet kellene teljesítenie ahhoz, hogy hozzájuthassunk a nekünk járó forrásokhoz - melyeket rajtunk kívül a többi 26 tagállam már rég megkapott. "Mi viszont azért nem, mert a kormány vagy képtelen vagy nem akarja teljesíteni azokat a feltételeket, melyekre ő maga mondott igent" - mondja az uniós képviselő.

Többféle határidőről van szó jelenleg: az egyik a március 31-ei, vagyis amely néhány nap múlva lejár az Európai Unió helyreállítási alapjából történő első kifizetéseinek feltételeként szabott 27 szupermérföldkő teljesítésére. Ujhelyi szerint tulajdonképpen sehol nem tartunk ebben az ügyben.

Ujhelyi István szerint sehol sem tartunk a vállalások terén. Fotó: MTI
Ujhelyi István szerint sehol sem tartunk a vállalások terén. Fotó: MTI

A másik fontos határidő, melyről kevesebb szó esik, az a március 16-a, vagyis ami már mögöttünk van. Az úgynevezett kondicionalitási eljárásról (ez a jogállamisági eljárás) 2022. december 15-én született tanácsi határozat szerint Magyarország 2023. március 16-ig, majd ezt követően háromhavonta tájékoztatja a bizottságot azon korrekciós intézkedések végrehajtásáról, amelyekre hazánk kötelezettséget vállalt.

Ha ezt a vállalást március 16-ig teljesítette volna a magyar kormány, arról tudnánk - mondta Ujhelyi, majd rögtön Varga Judit igazságügyminiszternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek szegezte a kérdést: hogy állunk ennek a tanácsi határozatnak a végrehajtásával? Leadták ezekre a kötelezettségvállalásokra a magyar kormány válaszát vagy sem?

Ujhelyi él a gyanúperrel, hogy nem, hiszen ha leadták volna, arról lenne információ és a magyar Országgyűlésnek ezekkel foglalkozni kellett volna - magyarázta.

Szerinte a helyzet aggasztó, és ez a határidő is azt jelenti, hogy Magyarország nemhogy januárra vagy márciusra nem jut hozzá a forrásokhoz, hanem júniusig sem fognak megérkezni a pénzek. Hozzátette: ha a következő hetekben nem lesznek aktív lépései a megállapodás érdekében a kormányzatnak, akkor év végéig sem fog megtörténni a folyósítás.

Az uniós képviselőnek egyre inkább az a meggyőződése, hogy ha Orbán Viktor szeptembertől mostanáig képtelen volt a saját maguk által vállalt intézkedéseket meghozni és a végrehajtásukat elindítani, akkor valójában nem akar megállapodni. Mert pontosan tudja, hogy az a rendszerének a leépítésével járna, hiszen ha nem kényük-kedvük szerint osztják szét ezeket a forrásokat vagy épp az adófizetői pénzeket, akkor összeomolhat a kártyavár.

A megállapodás tétje egyébként: a partnerségi megállapodásokból 12 milliárd euró, a helyreállítási alapból pedig 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő és 9,6 milliárd euró visszatérítendő kedvezményes kölcsön. "A teljes pénzügyi csomag 400 forintos euróval számolva 14 960 milliárd forint. Ennek sorsa forog kockán" - rögzítette Ujhelyi.

Ujhelyi István 2023. április 13-án Klasszis Klubunk vendége lesz, ahol többek között az uniós pénzekről, valamint az EU és a magyar kormány kapcsolatáról is beszélgetni fogunk. Az esemény részletei hamarosan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!