3p

Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 

  • Éjjelente Baba Jaga nehézdrónok segítségével aknásítja el az utakat a frontvonalak orosz oldalán az ukrán hadsereg, ez annak a jele, hogy támadásra készül - írta Dmitrij Rogozin, Zaporizzsjai megye Oroszország által elfoglalt részének szenátora a Telegram-csatornáján.
  • Andrej Marocsko katonai szakértő, a Luhanszki Népköztársaság nyugállományú alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy NATO-tisztek Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán fegyveres erők főparancsnokával együtt csapásmérő csoportokat készítenek fel ellentámadásra Harkiv megyében. 
  • Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese úgy látja, az ukrán hatóságok hibát követtek el azzal, hogy elutasították Moszkva béketárgyalási javaslatát - amely megköveteli négy, jórészt orosz ellenőrzés alá került régióról való lemondást -, mert a későbbiekben a feltételek csak súlyosabbak lesznek.
  • A Moszkvában kedden kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg hatból négy frontszakaszon előrenyomult az elmúlt nap folyamán Ukrajnában - a Harkiv megyében húzódó északi frontszakasz ezúttal nem tartozott közéjük-, miközben tíz ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz összegzés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök megicsérte Észak-Koreát, amiért határozottan támogatja Moszkva ukrajnai háborúját, miközben Phenjanba utazott, hogy további katonai támogatást kérjen. Putyin 2000 óta először látogatott Észak-Koreába, helyi idő szerint kedd este négyszemközti megbeszélést folytat Kim Dzsongunnal. Az amerikai külügyminisztérium szerint egészen biztos, hogy Putyin fegyvereket fog kérni az ukrajnai háborúja támogatására. 
  • Shin Wonsik dél-koreai védelmi miniszter közölte, hogy Szöul legalább 10 ezer olyan konténert azonosított, amelyekben feltehetően tüzérségi lőszerek és más fegyverek voltak, amelyeket Észak-Koreából Oroszországba küldtek. Ezek a konténerek akár 4,8 millió lövedéket is tartalmazhatnak - mondta Shin.

  • Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.
  • Szlovákia szintén bejelentette: Mark Rutte jelöltségét fogja támogatni a NATO főtitkári posztjára.

(Guardian, MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!