5p

Ukrajna és Lettország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá. A japán miniszterelnök az amerikai Kongresszusban beszélt. Háborús híreink.

  • Ukrajna és Lettország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá – jelentette be Volodimir Zelenszkij vilniusi látogatásán. Zelenszkij elmondta: Lettország azt tervezi, hogy az évente nyújtott katonai támogatása Ukrajnának eléri a lett GDP 0,25 százalékát. Lettország 10 éves kötelezettséget vállalt arra is, hogy Ukrajnát kibervédelemmel, aknamentesítéssel és pilóta nélküli technológiákkal segíti, valamint támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását is.

A japán miniszterelnök Fumio Kisida szenvedéyesen beszét az amerikai Kongresszusban
A japán miniszterelnök Fumio Kisida szenvedéyesen beszét az amerikai Kongresszusban
Fotó: AFP/JIJI

  • Japán miniszterelnöke, Fumio Kisida az Ukrajna további támogatásában végletesen megosztott Kongresszusban csütörtökön beszélve felszólította az amerikaiakat, hogy győzzék le az ukrajnai háborúra vonatkozó „bizonytalanságukat”, miközben megerősítette az Egyesült Államok globális vezetését a győzelembe vetett hitében. Noha Kisida ügyelt arra, hogy ne érintse az Egyesült Államok belpolitikáját, felszólalása a Kongresszusban a Donald Trumphoz igazodó keményvonalas jobboldali republikánusok ellenállása miatt holtpontra jutott több milliárd dolláros további ukrán katonai segélycsomag jóváhagyási vitájával kapcsolatban hangzott el. „Amerika támogatása nélkül vajon mennyi idő múlva omlanak össze Ukrajna reményei az orosz támadások kivédésére?" – kérdezte Kisida.
  • Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát. A jogszabályt, amelyet Volodimir Zelenszkij elnöknek még alá kell írnia, döntő fontosságúnak tartják Ukrajna számára, hogy megoldja a katonai szakértők szerint jelentős létszámproblémát, mivel egy jobban felfegyverzett és nagyobb létszámú ellenséggel küzd.
  • Az orosz erők létszáma hét-tízszerese az ukrán katonáknak a keleti régiókban - mondta Jurij Szodol ukrán tábornok csütörtökön a parlamentben. „Az ellenség 7-10-szeres túlerőben van, létszámhiányunk van” – mondta a tábornok, aki a kelet-ukrajnai Harkov, Donyeck és Luhanszk régiókban irányítja a csapatokat.
  • Orosz rakéták és drónok csütörtökön megsemmisítettek egy nagy elektromoserőművet Kijev közelében, és Ukrajna más régióiban is több erőművet is eltaláltak – közölték hivatalos források. A jelentős támadás tönkretette az 1800 megawattos Trypilszka széntüzelésű hőerőművet a főváros közelében – mondta el a Reutersnek a létesítményt üzemeltető cég egyik magas rangú tisztviselője
  • Az ukrán kormány elemzése szerint a külföldi alkatrészeket tartalmazó, repülőgépről indított sikló-repülésű irányított bombák tömeges alkalmazása nagy mértékben segíti az oroszok előretörését Ukrajnában, és belőlük hetente akár 500-at is ledobnak. A 40-60 km-es hatótávolságú automata irányítórendszerekkel felszerelt nagyerejű és kazettás bombák ma már döntő fenyegetést jelentenek a fronton, és visszaszorítják az ukrán erőket.
  • Két ember életét vesztette csütörtökön egy orosz rakétatámadás során Ukrajna déli, Mikolajiv városában. Még legalább négyen megsérültek - közölte a régió kormányzója.
  • Meg kell szüntetni az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű elleni dróntámadásokat, mivel ezek „új és súlyosan veszélyes” szakaszt jelenthetnek a háborúban – jelentette ki csütörtökön az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője – számolt be róla a Reuters. Moszkva és Kijev többször is megvádolta egymást az üzem célba vételével, mióta Oroszország hetekkel ukrajnai inváziójának megkezdése után elfoglalta azt. Mindkét ország rendkívüli ülés összehívását kérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatóságától a vasárnapi támadás után. „Kiemelkedően fontos annak biztosítása, hogy ezek a meggondolatlan támadások ne jelentsék a háború új és súlyosan veszélyes frontjának kezdetét” – mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója, hozzátéve: „A támadásokat be kell fejezni.”
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy az Ukrajnáról folytatott tárgyalások Oroszország nélkül értelmetlenek – írja a Reuters. „Már többször elmondtuk, hogy a tárgyalások országunk részvétele nélkül értelmetlenek… Putyin elnök többször is hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalási folyamatra” – mondta Peszkov. A svájci kormány kétnapos magas szintű konferenciának ad otthont majd júniusban, amelynek célja az ukrajnai béke megteremtése – közölték szerdán annak ellenére, hogy Oroszország egyértelművé tette, hogy nem vesz részt a kezdeményezésben.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 4897-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5479-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!