3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinte minden résztvevő aláírta a békekonferencia zárónyilatkozatát, közben Oroszország újabb települést foglalhatott el. Az előrenyomulásnak azonban súlyos ára lehet - összefoglaló.

  • Elfoglalta az orosz hadsereg a Zaporizzsja megyében lévő Zahirne települést a hétvégén, miközben hatból öt frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában, és 11 ukrán ellenrohamot vert vissza - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai katonai tárca szerint az ukrán hadseregnek több mint 1700 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három lőszerraktárt, három harckocsit - köztük egy német Leopardot-, kilenc páncélozott harcjárművet, egy brit Braveheart és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy-egy amerikai M777-es és M198-as vontatott tarackot, továbbá tíz drónt.
  • A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. 
  • Több mint 90 ország vett részt az Ukrajna békéjéről szóló svájci csúcstalálkozón a hétvégén, és a túlnyomó többségük (80 ország és 4 nemzetközi szervezet) aláírta a zárónyilatkozatot, amelynek fókuszába Ukrajna területi integritása, élelmezésbiztonság és nukleáris biztonság valamint teljeskörű fogolycsere került. Magyarország is ott van az aláírók között:

  • Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
  • Egy orosz katona egy videóban arról beszél, hogy országa hadserege súlyos veszteségeket szenved a Harkivban zajló offenzívában. Anton Andrejev, az 1009. ezred ötödik századának katonája komor képet festett az offenzíváról. Elmondása szerint egységét megtizedelték, 100 katonából mindössze 12 maradt életben, mivel állandó ukrán tűz és dróntáadások érik őket Vovcsanszkban, az orosz előrenyomulás egyik fő célpontjában. "Egyszerűen ledarálnak minket, mint a húst. Géppuskatűz, dróntámadások alá küldenek minket fényes nappal. A parancsnokok pedig csak azt kiabálják, hogy 'előre, előre'" - mondta Andrejev egy videóüzenetben, melyet a The Guardian idéz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!