4p

Kozma Imre atya humanitárus tevékenységét számos díjjal ismerték el. Tízezreknek segített a Nyugatra menekülésben, mindent latba vetve.

84 éves korában elhunyt Kozma Imre katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egykori vezetője, aki kulcsszerepet játszott az 1989-es keletnémet menekültek Magyarországra érkezésekor – számolt be a német Spiegel, de Kozma Imre eltávozásáról hírt adott az ugyancsak német NTV is. 

1989. szeptember 11-én Magyarország megnyitotta határait az NDK Nyugat felé tartó állampolgárai előtt, ezzel történelmi lépést téve a vasfüggöny lebontásának folyamatában. Kozma Imre atya irányításával a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sátortábort állított fel Zugligetben, a Szent Család plébánia területén, amely több mint 50 ezer NDK-állampolgárt fogadott be, akik Nyugatra szerettek volna jutni. Prédikációiban számos magyart buzdított arra, hogy segítsenek a menekülőkön.

Kozma Imre munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, köztük a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjével. 1989. szeptember 11-én Magyarország megnyitotta határait az NDK-állampolgárok előtt Nyugat felé, ezzel történelmi lépést téve a vasfüggöny lebontásának folyamatában.

Korábban a Hvg 360 írt arról, hogy Kozma Imre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulásakor annak elnökeként és plébánosként is azonnal cselekedett. Augusztustól novemberig több tízezer menekültet fogadott be, akik a plébánia kertjében és a közeli kempingben találtak menedéket. Kozma atya érzékenyen reagált a helyzetre, és nyugati kapcsolatait is kihasználva szerzett támogatást. Nevét már jól ismerték Nyugaton, részben azért is, mert a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi létrehozásában fontos szerepet játszott.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjeként nyilatkozik
Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjeként nyilatkozik
Fotó: Készítette: Thaler Tamás, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30982372

Amikor a nyugatnémet konzul segítséget kért tőle a menekültek elhelyezésére, azonnal vállalta a feladatot. Hamarosan sátrak és élelem érkezett Nyugatról, és sok magyar család is megnyitotta otthonát a menekültek előtt. Kozma atya közössége, amelyet „kozmatikusoknak” is hívtak, régóta aktív volt karitatív tevékenységekben. A zugligeti plébánia ekkor a békemissziók központjává vált, ahol olyan neves személyiségek is megfordultak, mint Helmut Kohl és Hans-Dietrich Genscher.

A menekültek ellátása idővel professzionálisabbá vált, és a nyugatnémet nagykövetség irodát is nyitott a plébánián a jogi ügyek gyors intézésére. Kozma atya bravúros diplomáciai munkát végzett, és elérte, hogy mindkét Németország képviselőivel tárgyaljon a menekültek kiengedéséről. Sőt, még Gorbacsov orosz elnök beleegyezését is megszerezte, aki azt mondta: „a magyarok jó emberek.”

Másoknak is segített

Kozma Imre 1940. június 4-én született Győrzámolyban. 1963-ban szentelték római katolikus pappá, miután teológiai tanulmányait az esztergomi papi szemináriumban végezte. Papi szolgálata során számos helyen megfordult, de a zugligeti Szent Család plébánia volt munkássága egyik legmeghatározóbb állomása, ahol ifjúsági és jótékonysági tevékenységekbe kezdett.

1989-ben alapította meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, a keletnémet menekült ellátása után fontos szerepet vállalt a román forradalom és a délszláv háború idején is, segélyszállítmányokat és humanitárius akciókat koordinálva.

1997-ben belépett az Irgalmas Rendbe, ahol rendi fogadalmat tett, és később a budapesti rendház vezetője lett. Szervezőmunkájával segítette a rend visszatelepítését Magyarországra, valamint kórházak újraindítását. Egész életét a karitatív munka és a rászorulók segítése határozta meg, amellyel a magyar közélet egyik kiemelkedő alakjává vált. 2024. október 17-én hunyt el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!