3p

Fesztivál lesz a hűtőtornyok szomszédságában.

A 20 éve bezárt hatalmas ipari létesítmény az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként a nyár végén új szerephez jut. A Magyar Zene Házában rendezett sajtótájékoztatón a szervezők, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program képviselői ismertették a kortárs zenei és fényművészeti fesztivál, az INOTA koncepcióját. 

Az inotai hőerőmű és a fesztivál területe. Fotó: MTI
Az inotai hőerőmű és a fesztivál területe. Fotó: MTI

Talán már csak a nagyik és dédik emlékeznek arra, milyen íze volt az Inota csokinak, - a Google szerint narancsos, no, narancs azért nem volt benne, még magyar se - merthogy meglepő reklámfogásként, ily módon népszerűsítették az ötvenes években a hatalmas hőerőművet. Ez a szocialista ipar erőltetett fejlesztésének fő időszaka, amikor nem volt semmi fontosabb az energiánál, a nehéziparnál és a gépiparnál. 

Az erőmű létrehozatalának igénye 1949-ben vetődött fel. Várpalota egyik külterületén 1951. november 7-én kezdték meg a próbaüzemet, akkor kapta hivatalos nevét is: November 7. Hőerőmű. Szinte rögtön a szocialista iparosítás jelképévé vált a csehszlovák együttműködéssel létrehozott beruházás.

Középpontban a kortárs zene

Az erőmű ugyanezen évben, december 6-án kezdte meg az áram betáplálását a magyarországi elektromos hálózatba. Ötven évig szolgált, bezárására 2001-ben került sor. Az Inotai Hőerőmű a maga korában annyi áramot termelt, ami elég volt egész Budapest közvilágításához és teljes villamosforgalmához.  A három hatalmas hűtőtorony képe 2023-ban is jól ismert, aki csak elhalad Várpalota és Veszprém felé, láthatja.

Maga a létesítmény most új funkciót kap, augusztus 31. és szeptember 3. között itt rendezik meg a kortárs zenét középpontba helyező fesztivált, amely a szervezők szándéka szerint „az előremutató zene, az újszerű vizuális alkotások, a legfejlettebb technológia és a hozzájuk kapcsolódó gondolkodás  keresztmetszetében zajlik: nem csak a szórakoztatás a cél, de az is, hogy a rendezvény motiválja a közönséget, eszmecserére ösztönözzön”. 

Filmet is forgattak itt

Mindehhez tökéletes helyszínt találtak a húsz évvel ezelőtt bezárt ipari területen, amely nem csak kívülről letaglózó, hanem belül is: itt forgatták például a Szárnyas fejvadász 2049-et, és még számos nagy filmes produkciót. 

Az elmúlt 20 évben divattá vált egész Nyugat- és Észak-Európában, hogy elhagyott, funkciójukat vesztett üzemek, erőművek, malmok, raktárak, kikötők kulturális funkciót kapnak, és koncerthelyszín, galéria, loftirodák és lakások céljául szolgálnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!