6p

A felhőtárhely kifejezés már jó ideje jelen van a számítástechnika világában. Mindenki hallott már róla, rengetegen használják is, sokan sejtik, hogy mi ez, de csak kevesen tudják, hogy valójában, mit takar a misztikus felhő kifejezés és milyen előnyökkel jár, hogyha felhőben tároljuk adatainkat. 

Ebben a cikkben erre a kérdésre adunk választ.

Mi az a felhő?

Oszlassuk el a sokak fejében még mindig zavarosnak számító kifejezést. A felhő, angolul cloud egy zárt, netes adattárhely. A legtöbb ember használja is, bár sokan nem feltétlenül tudják, hogy mivel is van dolguk, most egy rendszergazda mesél róla, hogy mit is jelent ez. 

Lehet, hogy nem is tudunk róla, mégis rendelkezünk online tárhellyel? 

Igen, ez sokszor előfordul. Gondoljunk csak bele, mindenkinek, akinek van Gmail fiókja, annak van Google Drive-ja is. Igen, a Google Drive egy felhő alapú tárhely. És nem csak a fizetős G Suite (új nevén: Google Workspace) fiókokról van szó, az ingyenes verzióhoz is jár a netes elérésű tárhely, csupán kisebb méretben, mint amit a fizetős csomaggal kapunk.

A legkönnyebben úgy lehet megállapítani, hogy rendelkezünk-e ilyennel, hogy átgondoljuk, hogy hol  tároljuk adatainkat.
Ha bármilyen fájlt nem a gépünkön, a telefonunkon vagy egy egyéb fizikailag is megfogható helyen tárolunk, akkor bizony van egy felhőnk, akkor is, ha eddig nem is tudtunk róla. 

Elkezdtük sejteni, hogy mi is az a felhő. Ez idáig nagyon jó! De miért van szükségünk ilyen tárhelyre? Miért nem jó, ha a gépünkön tároljuk adatainkat? Nem úgy a legbiztonságosabb és legkönnyebb a dolog? 

Nos nem! Egy felhőnél könnyebben elérhető és biztonságosabb helyen aligha tárolhatjuk adatainkat. Ráadásul semmi más nem kell hozzá, csak egy fiók és stabil internetkapcsolat. 

Milyen felhők léteznek? 

Manapság rengeteg online tárhely szolgáltatás létezik például a Google Drive, a OneDrive, a Dropbox vagy az Apple Icloud csakhogy a legismertebbeket említsük. 

Arról, hogy melyik a legjobb hosszas vitákat lehetne folytatni, ebben a cikkben nem térünk ki erre. 

Nézzünk meg inkább, hogy miért jó egy felhő.

Miért jó, ha egy felhőben tároljuk adatainkat?


1.    Ingyenesen elérhetőek

Kezdjük a sort a legalapvetőbb dologgal a legtöbb felhő, legalábbis az alap csomag ingyenes. Ha valaki például készít egy Gmail fiókot ahhoz automatikusan jár tárhely is. Az ingyenes tárhely mérete 15 GB. Ez egy átlagos felhasználónak ez elég, ha mégsem, akkor lehetőség nyílik a tárhely méretének bővítésére is, 30 GB, 100 GB, 200 GB vagy akár korlátlan méretűre is fel lehet hizlalni a tárhelyet. 

2.    Nem kötődnek egy eszközhöz

Ha egy asztali gépen vagy egy telefonon tárolunk valamit, akkor azt csak akkor tudjuk elérni, ha nálunk van ez az eszköz, esetleg egy adathordozó segítségével vihetjük át A-ból B-be a tárolt adatokat. 
A Drive és a többi felhő alapú tárhely nem kötődik eszközökhöz. Ha elmegyünk valahova ott csak be kell jelentkezni fiókunkba és máris hozzáférünk az összes a tárhelyen lévő adathoz.

3.    Méretük tovább bővíthető, akár korlátlanig is

A net alapú tárhelyeket tovább lehet bővíteni, nézzük csak meg a Google Drive-ot, ahol számos opciónk van erre. 

Egy ingyenes Gmail fiókhoz 15 GB tárhely jár. Ha valamilyen G Suite előfizetésünk van, akkor attól függően, hogy melyik csomagot választottuk vagy 30 GB vagy korlátlan tárhelyünk is lehet. 

Egy másik lehetőség, hogy a Google One segítségével, hozzá kell tenni, hogy igen jó áron egy másik csomagra váltunk. A 15 GB-ot fel lehet tornázni egészen 2 TB-ig is. 

4.    Könnyen elérhetőek

A netes tárhelyeket mindenhonnan könnyen el lehet érni. Csak be kell jelentkezni fiókunkba.

5.    Nem kell az adatvesztés miatt aggódnunk

Ha egy asztali számítógépen vagy egy telefonon tároljuk adatainkat, könnyen érhet minket meglepetés, ha váratlanul meghibásodik vagy tönkremegy az eszköz. Ilyenkor jön a pánik, hogy fontos, személyes kötődésű adataink, vagy még rosszabb esetben munkaanyagaink is elvesztek. 

Persze el lehet menni szervizbe, és a legtöbb adatot egy hibás eszközről is vissza lehet szerezni, de ez rengeteg időt és energiát vesz igénybe. Ezzel szemben egy felhő biztonságos, adatvesztés nélküli helyet kínál a fontos adatok eltárolására. 

6.    Tárolt fájljaink könnyen rendszerezhetőek

Ugyanúgy mappákba lehet rendszerezni bennük adatainkat, mint egy asztali számítógép esetében. 
Azzal a különbséggel, hogy nem kell ugrálnunk a meghajtók között, és hosszas kereséseket folytatnunk a mappaerdők rengetegében, hogy megtaláljuk, amire épp szükségünk van. 

7.    Megkönnyítik a munkafolyamatokat

Sok net alapú tárhely lehetővé teszi, hogy egyszerre lehessen dolgozni fájlokon. Nincsenek elkülönített gépek, külön tárhelyekkel. Nem eshetünk abba a hibába egy munkafolyamat közben, hogy valamit a szerver helyett véletlenül az asztalra mentettünk, így munkatársunk biztosan nem tudja elérni.

8.    Biztonságosak, átláthatóak

Nincs szükség rá, hogy értelmenül sok másolatot hozzunk létre egy fájlról. Gondoljunk csak bele, hányszor történik meg ez, ha egy adathordozóra másolunk fel valamit. Elvisszük valahova felmásoljuk egy adathordozóra, esetleg szerkesztjük is, eltérő verziókat hozva létre az eredeti fájlról. A végén pedig nem győzzük felülírni a módosított fájllal az eredetit. Egy káosz az egész. 

Arról nem is beszélve, hogy egy pendrive-val ellentétben egy felhőt nem lehet otthon hagyni, a másik táskában hagyni és még véletlenül sem tud kiesni a zsebünkből. 

9.    Megszüntetik a fizikai jelenlét szükségességét

Erről persze lehet vitatkozni, hogy rossz vagy jó, de belátható, hogy sokszor szükséges. 
Az idei évben kiderült, hogy a home office már nem csak egy az amerikai filmekben sokat látott jelenség, minket is elért. Kiderült az is, hogy a legtöbb munkát igenis el lehet végezni otthonról, ugyanolyan pontossággal és hatékonysággal, mintha egy irodában ülnénk. Abban, hogy ez meg tudott valósulni nagy szerepe volt a felhőknek.

Láthattuk, hogy mennyi előnye van annak, ha nem egy fizikai gépen, hanem egy felhőben tároljuk az adatokat. Az ilyen típusú tárhely szolgáltatások, annak ellenére, hogy sokan nem is tudják, hogy ezt használják egyre népszerűbbek. 

Az internet alapú tárhelyek jövőjének sorsát ugyan nem lehet teljes pontossággal megítélni, arra azonban lehet számítani, hogy egyre több lesz belőlük és egyre többen használják majd, mind magán, mint munkahelyi célokra.


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!