3p

Az Európai Unió eddig nyolc gazdasági szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben a Kreml Ukrajna ellen indított agressziója miatt. De mennyire váltották be ezek a csomagok a hozzájuk fűzött reményeket? Kinek és miért fájnak jobban: Oroszországnak vagy az EU-nak? Többek között erre keresték a választ kollégáink, Király Béla, Litván Dániel és Wéber Balázs a Klasszis podcast e heti epizódjában.

A műsorban többek között elhangzott: a szankció kétélű fegyver, tehát általában annak is kárt okoz, aki kiszabja. Ugyanakkor mégis szükséges, hiszen erős figyelmeztetés egy adott állam – jelen esetben Oroszország – számára, hogy rossz úton jár, és még mindig sokkal enyhébb fegyver annál, mintha katonai konfliktusra kerülne sor.

Bár a szankciókkal az EU is gazdasági áldozatokat vállal be – gondoljunk csak az energiaárak  emelkedésére –, ugyanakkor azok hosszútávon Oroszországnak okoznak nagyobb kárt. Az energiapiacon Moszkva a legnagyobb vevőjét veszítette el az EU-val, amit nem lehet könnyen pótolni. Ugyanígy nehéz például helyettesíteni a nyugati technológiákat, ami számos orosz iparágat hoz nehéz helyzetbe.

Abban kisebb vita alakult ki kollégáink között, hogy az EU-nak mekkora áldozatokat kell bevállalnia a szankciókat tekintve.

Király Béla, Litván Dániel és Wéber Balázs. Fotó: mfor
Király Béla, Litván Dániel és Wéber Balázs. Fotó: mfor

Az egyik vélemény szerint akár keményebb szankciókat is be kell vállalnia, mivel Putyint térdre kell kényszeríteni, és jelezni kell az egész világ számára, hogy elfogadhatatlan, amit csinál, mert ha nem így teszünk, azzal további veszélyeknek, zsarolásnak tesszük ki magunkat. Tehát a szankciók esetében a morális értékek és a gazdasági, politikai érdekek szembeállítása egy hamis ellentét, mert a morális értékek feladása hosszabb távon a kézzelfoghatóbb érdekek sérülését is magával hozná.

Egy másik vélemény szerint ugyanakkor az EU-s tagállami vezetőknek alapvetően saját polgáraik érdekeit kell szem előtt tartaniuk, és nem, vagy csak a beleegyezésükkel hozhatnak olyan szankciókat, amelyek súlyosan károsítják őket. Az pedig egy érdekes filozófiai kérdés, hogy az etikai vagy a gazdasági szempontokat kell ilyenkor előtérbe helyeznünk.

A Klasszis podcast új epizódjában szó esik még arról, hogy eltűntek-e a nyugati márkák a moszkvai plázákból, meddig bírja még csúcstechnológia nélkül az orosz hadsereg; hogy állnak az orosz gáz- és olajipari bevételek, és mit hozhat a jövő?

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!