3p

Orbán Viktor miniszterelnök 22. évértékelőjén jelentette be, hogy a kormány elfogadta a klímavédelmi akciótervet. Ennek egyik pontja azonban sokkal inkább csak egy jól hangzó látszatintézkedés, a gyakorlatban nincs nagy súlya. 

A miniszterelnök úgy véli, a következő évek egyik legnagyobb fenyegetését a klímaválság jelenti, ezért a kormány a héten elfogadta a klímavédelmi akciótervet. 

Orbán Viktor évértékelőjének lassan a részévé válik valamilyen védelmi akcióterv bejelentése. Tavaly a családvédelmi akcióterv főbb pontjait ismertette, most pedig a klímavédelmi akcióterv került be a beszédébe, mellyel elérné a kormány, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamos energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen. 

A bejelentett pontok egyike, hogy a kormány minden újszülött után 10 fát fog elültetni, amivel 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Némi utánajárás után azonban kiderül: ez nem más, mint egy jól hangzó látszatintézkedés. Ráadásul a kitűzött célt illetően sem egészen kerek a történet. De kezdjük az elején!

Élünk a gyanúperrel, hogy az ötletet Orbán Viktor és kormánya nem magától találta ki. A davosi Világgazdasági Fórumon Donald Trump jelentett be egy monumentális faültetési programot: az USA ezer milliárd fát fog elültetni. Részleteket ugyan nem árultak el, sőt, még az sem derült ki, hogy mennyi idő alatt tervezik ezt összehozni. 

Ha azt vesszük, hogy évente 90 ezer gyerek születik meg, akkor nem kell matematikaprofesszornak lenni, ahhoz tudjuk: ez évi 900 000 fát jelent. De legyünk megengedőek, mondjuk, hogy egymillió fát fog ültetni a kormány. Ez már-már a vicc kategóriában is elférne. 2019 márciusában például az a kormányzati közlemény járta be a sajtót, mely szerint 

"a (szerk.: 2019-es) tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához". 

Tehát három hónap alatt 22 millió vs. egy év alatt 1 millió. 

Tavaly ráadásul ősszel is ültetett fákat a kormány az állami erdészetekben, még többet is, mint tavasszal, így a közlemények alapján csaknem 50 millió csemetével gyarapodhatott az állomány.

Bár nem vagyunk erdőgazdászok, de meg merjük kockáztatni, hogy Magyarországon az egymilliárdot biztosan eléri a fák száma, amihez mérten is rettentő csekély az az évi egymillió. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy csak tavaly ennek az egymilliónak a sokszorosát ültette el az állami erdészetekben.

Ami pedig a kitűzött célt illeti, a sajtóban megjelent hírek alapján a 27 százalékos erdősültséget már korábban is megfogalmazta a kormány, csak épp 2021-2022-re datálva annak teljesülését. A kormány ugyanis országos erdősítési programot indított nemrég, aminek pályázati határidejét tavaly ősszel hosszabbították meg 2021. december 31-ig. 

Összefoglalva tehát, az évi egymillió fa elültése pusztán szimbolikus tettként értelmezhető, mint komolyan vehető intézkedésnek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!