2019. július 8. 11:12
mfor.hu

Kiváló állapotról számolhatott be a Pénzügyminisztérium az idei költségvetéssel kapcsolatban.

Rekordalacsony hiánnyal zárta az idei első félévet a költségvetés - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. A tárca közlése szerint az első hathavi halmozott hiány 390,1 milliárd forint, aminél alacsonyabbra 2004-ig visszamenőleg egyetlen egyszer sem volt példa. Az eddigi rekord 2016-hoz köthető, akkor állt az év ezen szakaszában a legjobban a büdzsé: 402,1 milliárd forintos deficittel.

 

A tárca közlése szerint az év első hat hónapjában személyi jövedelemadóból 105,4 milliárd forinttal, míg a kapcsolódó a szociális hozzájárulási adóból, illetve a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 260,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában. A kétszámjegyű béremelkedésnek és az adókedvezményeknek köszönhetően több pénz marad a családoknál, akik így többet költhetnek fogyasztásra is. A gazdaságfehérítő intézkedésekkel és a jó adózók számára tavaly kedvezően megváltozott szabályozással együtt ez megmutatkozik abban, hogy az általános fogalmi adóból származó bevételek 397,4 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származóak pedig 45,3 milliárd forinttal emelkedtek az első félévben tavalyhoz képest.

2019. június végéig összesen 346,6 milliárd forintot utalt át Brüsszel hazánknak, miközben a kormány folytatja az uniós támogatások megelőlegezését. Ennek nyomán az év első hat hónapjában 710,6 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére. A hazai forrásbiztosításon belül jelentős nagyságrendet képvisel a Modern Városok Program fejlesztéseinek, a vasúthálózat korszerűsítésének, a Pest megyét érintő projekteknek a támogatása, a turizmust célzó intézkedések, valamint a vállalkozások beruházásainak ösztönzése.

Miután júniusban 213,6 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya, az év első felének halmozott adata a tervezett előirányzat 39,1 százalékát tette ki. Ezen belül a központi költségvetés 467,3 milliárd forint hiánnyal zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 61 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 16,3 milliárd forint többletet értek el.