2p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az aktívum 1,658 milliárd euró volt, 253 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai a szolgáltatás-külkereskedelem több területén is tetten érhetők - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idegenforgalom aktívuma 13,1 százalékkal 622 millió euróra csökkent  a tavalyi első negyedévhez képest. Az export 12,8 százalékkal az import  12,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szállítási szolgáltatások exporttöbblete 26,9 százalékkal 448 millió euróra esett vissza az export 9,1 százalékos csökkenése és az import 2,4 százalékos emelkedése folytán.

Az aktívum 37 százaléka a turizmusból, 27 százaléka a szállítási szolgáltatásokból származott. Az üzleti szolgáltatások  exportja 2,6 százalékkal esett vissza, az import 7,0 százalékkal. Az aktívum 198 millió euró lett, 108 millióval kevesebb a tavalyinál. A bérmunka-szolgáltatások exportja 13,2 százalékkal visszaesett, az import 42,8 százalékkal nőtt, az egyenleg 87 millió euróval 365 millió euróra apadt.

Szolgáltatásexport 64, az import 70 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolódott, ebben a viszonylatban 820 millió euró többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerek közül az összforgalomból Németország 18, Ausztria 8,3, az Egyesült Államok pedig 8,2 százalékkal részesedett.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 45 százalék  volt, ezt követték a szállítási szolgáltatások 25 és a turizmus 18 százalékkal. Az importban is ugyanezek a szolgáltatáscsoportok domináltak. Az üzleti szolgáltatások részesedése 59 százalék volt, a szállítási szolgáltatások 25, a turizmus pedig 10 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!