TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Összességében kedvező folyamatokról számolt be a statisztikai hivatal legfrissebb kiadványa. Vannak azonban olyan részterületek, ahol elkeserítőek az adatok.

Csökkent a szegénység és a szegénység kockázatának kitettek aránya is 2016-ban a legfrissebb adatok szerint - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványából. Összesen 2,465 millió embert érintett a szegénység valamely dimenziója (ennyien éltek a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitéve), ami 75 ezerrel kevesebb a 2015-ös adatnál.

Bár az összesített mutató csökkent előző évhez képest, van olyan csoport és kategória, ami rosszabbodó helyzetről árulkodik. Így

 • a 65 évnél idősebbek esetében 15,1-ről 16,8 százalékra nőtt a kitettek aránya,
 • jelentősen megugrott a munkanélküliek körében a szegénység kockázatának kitettek aránya, 70,4-ről 72,8-ra.

A szegénység egyes dimenziói

 • A súlyosan depriváltak aránya 14,5 százalék volt, ami 1,4 millió embert jelent, ez előző évhez képest 1,7 százalékponttal kevesebb.
 • Munkaszegénységben a népesség 4,9 százaléka él, ami 1,2 százalékpontos mérséklődés. A javulás ezen a területen elsősorban a közmunka-programok felfuttatásának köszönhető.
 • A szegénységi küszöb alatt 1,293 millió ember élt, vagyis a népesség 13,4 százaléka. A szegénységi küszöbérték a mediánjövedelem 60 százaléka, ami tavaly 77 680 forint volt a KSH szerint. 2015-ben ez az érték még "csak" 73 900 forint volt, vagyis egy év alatt 5,1 százalékkal emelkedett ennek mértéke.
 • Akik mindhárom dimenzióban érintettek, statisztikailag is mélyszegénységben élnek, számuk tavaly 114 ezer fő volt.
(Forrás: KSH)

A súlyos anyagi deprivációban élők arányát nézve szinte minden, mérésre szolgáltó tételnél javulás mutatkozott tavaly előző évhez képest. Ez alól kivétel az egy hetes üdülést megengedők aránya, ahol évek óta stagnálás mutatkozik, 2016-ban 48,1 százalék volt azok aránya, akik anyagi okok miatt nem tudták egy egyhetes nyaralást megengedni maguknak. A KSH szerint a váratlan kiadások fedezésénél és a hiteltörlesztéseknél látható javulás a munkajövedelmek emelkedésével áll összefüggésben.

(Forrás: KSH)

Szubjektív jólét

Egy 0-tól 10-ig terjedő skálán a magyarok elégedettsége a KSH felmérése szerint 6,09 pont volt, ami szinte semmi változást nem jelent az előző évihez képest, amikor 6,1 pontot mértek. Ezzel uniós viszonylatban sokkal inkább tartozik a boldogtalanabb népek közé, mint a boldogokhoz és elégedettekhez.

Életkor szerint a nők az országos átlagnál elégedettebbek az életükkel 44 éves korukig, a férfiaknál ez 54 éves korig igaz. Ahogy az a lenti grafikonon is látható, a 65-74 éves korú férfiak körében váratlanul megugrik az élettel való elégedettség, ami akár a férfiak nyugdíjba vonulásával is összefüggésben lehet.

(Forrás: KSH)

A felmérés szerint a tökéletesen elégedett magyar ismérve a következő:

 • 24 éves vagy annál fiatalabb,
 • férfi,
 • felsőfokú iskolai végzettségű,
 • Budapesten él,
 • házas,
 • van munkája,
 • és van pénze is, vagyis a jövedelmi helyzete szerint a legfelső ötödbe tartozik.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.