2017. október 5. 09:25

 Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az államháztartás központi alrendszere szeptemberben 256,4 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel. Az első kilenc hónapban a deficit 1236,3 milliárd forint volt - jelentette csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tavalyi első háromnegyed évben a deficit 2,4 milliárd forint volt a Magyar Államkincstár honlapján elérhető adatok szerint.

A minisztérium szerint a hiány mértéke a várakozásoknak megfelelő volt, és az  év egészére meghatározott uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél biztonsággal teljesíthető.

Az év első kilenc hónapjában a központi költségvetés 1281,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 62,0 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 106,9 milliárd forintos többletet értek el.

A január-szeptemberi egyenleg alakulására a növekvő uniós kifizetések voltak érdemi hatással. Ebben az évben a kifizetések  elérték az 1484,3 milliárd forintot, míg egy évvel korábban 1035,3 milliárd forint volt az összegük. A költségvetésbe érkező uniós bevételek 297,5 milliárd forint összege lényegesen alacsonyabb nem csak az idei kifizetéseknél, hanem a tavaly befolyt 426,2 milliárd forintnál is. Az NGM magyarázata szerint szeptemberben magas volt a havi áfa-visszautalások összege is, mivel a "megbízható adózók" részére a januártól hatályos szabályok szerint a korábbi 75 nap helyett már 45 napon belül teljesíti az adóhatóság a visszautalást.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva érdemben növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó költségvetési bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok, amit a minisztérium a foglalkoztatottság javulásával, a keresetek emelkedésével, és a családi adókedvezményekkel, illetve ebből eredően a fogyasztás alakulásával magyaráz az NGM.

MTI