Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A Magyarországon foglalkoztatottaknak 10,6 százalékáról van szó, első körben őket érinti az az intézkedés, melyet szerda délután jelentett be a miniszterelnök. Esetükben jelentős havi megtakarítást eredményeznek a lépések. 

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó intézkedéseket jelentett be szerdán délután Orbán Viktor miniszterelnök. A nem éppen zökkenőmentes bejelentés során első körben 5 intézkedést jelentett be. Ezek közül az egyik a már most is súlyos gondokkal küzdő szektorok munkahelyeinek védelmére irányul, így tehát

  • a vendéglátás, 
  • a turizmus, 
  • a szórakoztatóipar, 
  • a sport 
  • és a kulturális szolgáltatások. 

Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök élő Facebook-videója)Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök élő Facebook-videója)

Ezen ágazatok munkáltatói mentesülnek a járulékfizetési kötelezettségek alól, a munkavállalóknak pedig nem kell nyugdíjbiztosítási járulékot fizetni, az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget pedig a törvényi minimumra csökkentik. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkaadók mentesülnek 

  • a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó 
  • és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás megfizetése alól. 

A két kötelezettség kulcsa egyébként sok esetben alacsonyabb lehet ennél, a szabályok alapján ugyanis, ha munkaerőpiacra lépő fiatalt, három vagy több gyermekes anyát, megváltozott munkaképességűt, szakképzettséget nem igénylő munkakörben vagy volt közfoglalkoztatottat foglalkoztatnak, a szociális hozzájárulási adóból különböző mértékű kedvezményeket érvényesíthettek. 

Mindenesetre ha nem a fenti csoportokba tartozó dolgozóról van szó, akkor a munkaadó a bruttó bérre vetítve 19 százaléknyi tehertől mentesül az intézkedés nyomán.

Ez egy bruttó 250 ezer forintos fizetésnél havi 47 500 forint könnyítést jelent. 

Ugyanezen, a munkáját bruttó 250 ezer forintért végző dolgozó
mentesül a 10 százalékos nyugdíjjárulék megfizetése alól,
egészségbiztosítási járulékként a 7 százalék (vagyis 17 500 forint) helyett havi 7710 forintot kell fizetni. 

A dolgozó így havi 34 790 forintos könnyítést kapott a mostani intézkedéssel. 

Mintegy 480 ezer ember érintett

A  Magyar Turisztikai Ügynökség elmúlt hetekben közölt adatai szerint a turizmus ágazatában mintegy 400 ezer ember dolgozik, illetve a KSH adatai szerint a szórakoztatóipart, sportot, kulturális szolgáltatásokat magába foglaló művészetek, szórakoztatás, szabadidő ágazatában pedig 80 ezren. 

A most bejelentett, súlyosan érintett ágazatokra vonatkozó intézkedéssel tehát 480 ezer dolgozónak nyújtott segítséget az Orbán-kormány. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.