TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A Magyarországon foglalkoztatottaknak 10,6 százalékáról van szó, első körben őket érinti az az intézkedés, melyet szerda délután jelentett be a miniszterelnök. Esetükben jelentős havi megtakarítást eredményeznek a lépések. 

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó intézkedéseket jelentett be szerdán délután Orbán Viktor miniszterelnök. A nem éppen zökkenőmentes bejelentés során első körben 5 intézkedést jelentett be. Ezek közül az egyik a már most is súlyos gondokkal küzdő szektorok munkahelyeinek védelmére irányul, így tehát

  • a vendéglátás, 
  • a turizmus, 
  • a szórakoztatóipar, 
  • a sport 
  • és a kulturális szolgáltatások. 

Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök élő Facebook-videója) Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök élő Facebook-videója)

Ezen ágazatok munkáltatói mentesülnek a járulékfizetési kötelezettségek alól, a munkavállalóknak pedig nem kell nyugdíjbiztosítási járulékot fizetni, az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget pedig a törvényi minimumra csökkentik. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkaadók mentesülnek 

  • a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó 
  • és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás megfizetése alól. 

A két kötelezettség kulcsa egyébként sok esetben alacsonyabb lehet ennél, a szabályok alapján ugyanis, ha munkaerőpiacra lépő fiatalt, három vagy több gyermekes anyát, megváltozott munkaképességűt, szakképzettséget nem igénylő munkakörben vagy volt közfoglalkoztatottat foglalkoztatnak, a szociális hozzájárulási adóból különböző mértékű kedvezményeket érvényesíthettek. 

Mindenesetre ha nem a fenti csoportokba tartozó dolgozóról van szó, akkor a munkaadó a bruttó bérre vetítve 19 százaléknyi tehertől mentesül az intézkedés nyomán.

Ez egy bruttó 250 ezer forintos fizetésnél havi 47 500 forint könnyítést jelent. 

Ugyanezen, a munkáját bruttó 250 ezer forintért végző dolgozó
mentesül a 10 százalékos nyugdíjjárulék megfizetése alól,
egészségbiztosítási járulékként a 7 százalék (vagyis 17 500 forint) helyett havi 7710 forintot kell fizetni. 

A dolgozó így havi 34 790 forintos könnyítést kapott a mostani intézkedéssel. 

Mintegy 480 ezer ember érintett

A  Magyar Turisztikai Ügynökség elmúlt hetekben közölt adatai szerint a turizmus ágazatában mintegy 400 ezer ember dolgozik, illetve a KSH adatai szerint a szórakoztatóipart, sportot, kulturális szolgáltatásokat magába foglaló művészetek, szórakoztatás, szabadidő ágazatában pedig 80 ezren. 

A most bejelentett, súlyosan érintett ágazatokra vonatkozó intézkedéssel tehát 480 ezer dolgozónak nyújtott segítséget az Orbán-kormány. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.