<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyarországon foglalkoztatottaknak 10,6 százalékáról van szó, első körben őket érinti az az intézkedés, melyet szerda délután jelentett be a miniszterelnök. Esetükben jelentős havi megtakarítást eredményeznek a lépések. 

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó intézkedéseket jelentett be szerdán délután Orbán Viktor miniszterelnök. A nem éppen zökkenőmentes bejelentés során első körben 5 intézkedést jelentett be. Ezek közül az egyik a már most is súlyos gondokkal küzdő szektorok munkahelyeinek védelmére irányul, így tehát

  • a vendéglátás, 
  • a turizmus, 
  • a szórakoztatóipar, 
  • a sport 
  • és a kulturális szolgáltatások. 

Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök élő Facebook-videója)
Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök élő Facebook-videója)

Ezen ágazatok munkáltatói mentesülnek a járulékfizetési kötelezettségek alól, a munkavállalóknak pedig nem kell nyugdíjbiztosítási járulékot fizetni, az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséget pedig a törvényi minimumra csökkentik. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkaadók mentesülnek 

  • a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó 
  • és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás megfizetése alól. 

A két kötelezettség kulcsa egyébként sok esetben alacsonyabb lehet ennél, a szabályok alapján ugyanis, ha munkaerőpiacra lépő fiatalt, három vagy több gyermekes anyát, megváltozott munkaképességűt, szakképzettséget nem igénylő munkakörben vagy volt közfoglalkoztatottat foglalkoztatnak, a szociális hozzájárulási adóból különböző mértékű kedvezményeket érvényesíthettek. 

Mindenesetre ha nem a fenti csoportokba tartozó dolgozóról van szó, akkor a munkaadó a bruttó bérre vetítve 19 százaléknyi tehertől mentesül az intézkedés nyomán.

Ez egy bruttó 250 ezer forintos fizetésnél havi 47 500 forint könnyítést jelent. 

Ugyanezen, a munkáját bruttó 250 ezer forintért végző dolgozó
mentesül a 10 százalékos nyugdíjjárulék megfizetése alól,
egészségbiztosítási járulékként a 7 százalék (vagyis 17 500 forint) helyett havi 7710 forintot kell fizetni. 

A dolgozó így havi 34 790 forintos könnyítést kapott a mostani intézkedéssel. 

Mintegy 480 ezer ember érintett

A  Magyar Turisztikai Ügynökség elmúlt hetekben közölt adatai szerint a turizmus ágazatában mintegy 400 ezer ember dolgozik, illetve a KSH adatai szerint a szórakoztatóipart, sportot, kulturális szolgáltatásokat magába foglaló művészetek, szórakoztatás, szabadidő ágazatában pedig 80 ezren. 

A most bejelentett, súlyosan érintett ágazatokra vonatkozó intézkedéssel tehát 480 ezer dolgozónak nyújtott segítséget az Orbán-kormány.