2020. február 26. 09:11
MTI

Az év végi bónuszok pedig átlagosan nyolcezer forint körül alakultak.

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy éve, így a 2019. január-decemberi átlagkereset 367 800, a nettó 244 600 forint lett, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A decemberi kereseteket jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 270 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 278 000 forintot ért el, 13,1, illetve 13,2 százalékkal nőtt egy év alatt - tették hozzá.

A reálkereset 2019-ben 7,7 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez mért 3,4 százalékos növekedése mellett.

„Korábban a béremelkedés markáns lassulására lehetett számítani 2020-ban, ám a legfrissebb ágazati hírek tükrében több szektorban is elkerülhetetlennek látszik a bérek további emelése. Például a pedagógusoknál, az autógyártóknál és számos szolgáltatói szegmensben. A hetekben folyó bértárgyalásokon pedig a fizetésemelési igényeket növeli az infláció elmúlt hónapokban látott gyorsulása” - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, aki szerint az idén 9-10 százalékos béremelkedés várható a mostani kilátások alapján.

Az infláció miatt a reálbéreknél lassulás várható. A K&H szakértője elmondta: „A tavalyi 7,7 százalék után az idén 6,5 százalék körüli tempóra lehet számítani. Vagyis számottevően, több mint 1 százalékponttal csökkenhet a reálbér-emelkedést üteme. A visszaesés ellenére a 6 százalék feletti növekedés jelentősnek mondható.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.