2018. január 5. 07:36

A legjobb helyzetben a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vannak a munkaerőpiacon.

Sok érdekes adatra lehet bukkanni a munkanélküliség hátteréről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap publikált jelentésében.

Az alapinformációt mindenki ismeri: a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékra csökkent, ami azt jelenti, hogy közel járunk a teljes foglalkoztatáshoz. Ami alatt nem azt kell érteni, hogy mindenki, de tényleg mindenki dolgozik az országban. Ilyen még a szocializmusban sem volt, csak akkor közveszélyes munkakerülőnek bélyegezték meg azokat, akik kívül rekedtek a munka világán (abba most nem mennénk bele, hogy ez mennyire volt rendszerkritika, avagy szimpla tunyaság).

Rendszertől függetlenül mindig lesz egy olyan munkaképes korú csoport, amelyik különböző okokból nem lép be a munkaerőpiacra. Számukat a magyar gazdaság méretét figyelembe véve 100-150 ezer főre teszik. Ők azok, akik megfelelő tudás, szocializáció hiányában nem képesek tartósan elvégezni a munkafolyamatot.

A 3,8 százalék tehát egy elfogadható szint, ami azt jelzi, hogy – statisztikailag legalábbis – nem kell a munkanélküliségtől tartania annak, aki képes és akar dolgozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárki a végzettségének, illetve anyagi igényeinek megfelelő álláshoz juthat.

Az alacsony ráta szintén nem árul el mindent a mögöttes struktúráról. Például arról, hogy mekkora az állam szerepe a foglalkoztatásban. Ebben a cikkben bemutattuk, hogy az elmúlt hét évben terebélyesedett az állam, ami részben a közmunkának tudható be, de más okok is felfedezhetők, például a központi szerveknél dolgozók létszámának bővülése.

De térjünk vissza a friss adatokhoz.

A részletes jelentésből megtudjuk például, hogy tavaly július és szeptember között a KSH 36 600 embert tartott nyilván, akik „soha nem dolgoztak”. Visszanézve a korábbi negyedéves bontásokat, azt látjuk, hogy 28 és 41 ezer fő között mozgott a számuk – nyilván az adatfelvétel sajátosságai magyarázzák az ingadozást – de ezzel együtt elmondható, hogy 30-40 ezer magyar a statisztika szerint soha nem lépett be a munkaerőpiacra. Feltételezhetően az ezzel járó következmények – tb-jogviszony, nyugdíjviszony hiánya – is sújtják ezt a csoportot. (Az előző évtized végén még 60 ezer felett volt a számuk a hivatal kimutatása szerint.)

Az is kiderül továbbá, hogy a vizsgált időszakban 68 300 embernek mondtak fel a munkahelyén. Egy évvel korábban, január és március között még 118 500 fő szembesült ezzel a kellemetlen élethelyzettel.

Tavaly nyár végén további 23 ezer ember pedig úgy döntött, elege van, felmond, vagy megszünteti a vállalkozását. A közfoglalkoztatásból 29 ezren léptek ki – hogy hova, az nem derül ki a jelentésből. A családi kötöttségeket 8 400-an jelölték meg az utolsó munka megszűnésének okaként. Az időszakos, szezonális munka kifutása – ami ebben az időszakban tipikus – 9 600 embernek jelentette a munkalehetőség végét. „Egyéb okból” pedig 13 600-an fejezték be a munkát.

Az összeállításból megtudjuk még, hogy az iskolai végzettség igenis befolyásolja a munkaerőpiaci lehetőségeket. A KSH szerint július és szeptember között a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül 17 100 fő volt munka nélkül. Ennél sokkal többen jutottak erre a szomorú sorsra a más végzettséggel rendelkezőknél. A legfeljebb alapfokú végzettségűek közül 61 700-an, a középfokú iskolát végzettek, de érettségit nem szerzők közül 53 700-an, az érettségivel is rendelkezők közül pedig 56 100-an szerepeltek a munkanélküliek között ebben az időszakban. Az már jobb hír, hogy minden csoportban kimutatható a csökkenés az elmúlt másfél évben. Ezzel együtt a kormány szakképzési oktatási modelljének sikeressége egyelőre nem tükröződik a munkaerőpiacon.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.