<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Javult hétfőn a feltörekvőpiaci valuták és kötvények árfolyama, miután enyhült a rájuk nehezedő eladói nyomás egy kedvező kínai makrogazdasági adat miatt.

A kínai központi bank a hétvégén közölte: átszámítva 160 milliárd euró (220 milliárd dollár) hitelt helyeztek ki januárban a kínai bankok, ami négyéves csúcs. Az elmúlt hetekben a feltörekvőpiaci zavarok egyik fő oka az az aggodalom volt, hogy lassul a kínai gazdasági növekedés. Kína ugyanis fontos exportpiaca sok felzárkózó országnak. A rekordmértékű hitelkiáramlás segített eloszlatni a kínai gazdaság túlzott lassulásával kapcsolatos félelmeket.

Szakértők szerint emellett a számok azt is mutatják: a kínai vezetés szeretné elkerülni "a kemény landolást", a hitelboom hirtelen szigorú visszafogását.  A kínai adat nemcsak a feltörekvő országok piacait segítette, az európai értéktőzsdéken is javította a hangulatot a délelőtti kereskedésben.

Elemzők ugyanakkor figyelmeztettek: aggodalmat kelt a kínai pénzügyi rendszer egészséges működését illetően az adat, miszerint a kevéssé szabályozott, úgynevezett árnyékbankrendszerben a nem banki pénzügyi szereplők nagyságrendileg ugyanannyi hitelt helyeztek ki az év első hónapjában, mint a bankok.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.