Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Magyarország az európai uniós tagállamok között a középmezőnyben helyezkedik el a késedelmes fizetéseket tekintve, az egy év alatt lebonyolított összes üzleti forgalom 4 százalékát kell leírni késedelmes vagy nem teljesített fizetés miatt - ismertette az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a szervezet keddi budapesti fórumán.

Szűcs Tamás hangsúlyozta: a késedelmes fizetés Európa-szerte komoly problémát okoz, az unió 28 tagállamra kivetítve 2013-ban a késve fizetések összege eléri a 340 milliárd eurót. Ez az EU éves költségvetésének több mint kétszerese - tette hozzá. Magyarország távolról sem tartozik a legrosszabbak közé, a többi országhoz képest átlagos helyzetben van - mutatott rá Szűcs Tamás. A fizetésképtelenség miatt csaknem félmillió munkahely veszett el Európában, a vállalkozások majdnem hatvan százaléka küzd likviditási problémával - tette hozzá.

Az Európai Bizottság által a késedelmes fizetések felszámolásáért szervezett tanácskozás célja az, hogy a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) megismerjék a Magyarországon idén júliusban hatályba lépett uniós irányelv által biztosított jogokat és lehetőségeket - mondta a képviseletvezető. A kkv-k számára nehézséget és komoly terhet jelent a pontos fizetéssel kapcsolatos jogok érvényesítése, így a kampány fórumként szolgál a jó gyakorlatok elterjesztésére - tette hozzá.

Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára szerint az irányelv a vállalatok közötti fizetések esetében 60 napos, míg a vállalatok és az állami intézmények között ennél szigorúbb, 30 napos fizetési határidőt ír elő. Így kizárt például, hogy egy erőfölényével visszaélő kereskedelmi lánc 120 napos fizetési határidőt kössön ki a szerződésben. A késedelmes fizetés irányelv megkönnyíti a késedelmi kamat behajtását a hitelező vagy alvállalkozó számára. Az irányelv átültetése a hazai jogrendszerbe az idei év első felében megtörtént, ennek érdekében módosították egyebek között a polgári törvénykönyvet, az államháztartási-, és a közbeszerzési törvényt is - mondta. Szólt arról is, hogy a kormány kiemelt célja a kkv-k versenyképességének javítása. Az eddig végrehajtott intézkedések között fontosnak nevezte, hogy a lánctartozások felszámolása érdekében módosították a közbeszerzési törvényt, amely a teljesítésigazolások kiállítására 15 napos határidőt vezetett be.

Idaira Robayna Alfonso, az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága képviselője arról beszélt, hogy a rendelkezés amellett, hogy 60 napban maximálja a vállalkozások közötti fizetési határidőt, számlánként 40 eurós behajtási költségátalányt vezet be. Az új rendelkezések alapján a határidő lejárta után a gazdálkodó szervezeteket megillető emelt késedelmi kamat mértéke 8 százalékra nőtt a mindenkori alapkamaton felül.

Ismertetése szerint Magyarországon 2013-ban a vállalatok között átlagosan 43 nap múlva került sor a számlák kifizetésére, míg az állami intézmények 55 nap múlva fizetnek a vállalatoknak. Az EU átlagban idén a vállalatok közötti kereskedelmi ügyletekben 49 napot vártak a kifizetésre, ami 3 nappal kevesebb a tavalyinál. Az állami intézmények és vállalatok esetében 61 nap telt el a kifizetésig, ami 4 nappal csökkent a 2012-eshez képest az Intrum Justitia európai fizetési indexe szerint - ismertette. Hangsúlyozta: az irányelv célja, hogy a vállalatok közötti és a vállalatok, illetve az állami intézmények közötti fizetési gyakorlat jelentősen javuljon.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.