3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre kevesebb a kényszervállalkozás, legalábbis a 2006-os adóbevallások adatai szerint. Az APEH beszámolója alapján belül az önfoglalkoztató cégek száma közel 17 százalékkal csökkent. Az is megtudható, hogy a cégek teljes árbevételének 55 százalékát a mintegy 1400 hazai nagyvállalat érte el.

A társasági adóbevallásból készült előzetes gyorsjelentésben a kettős és egyszeres könyvvezetést választó adózóktól több mint 320 ezer darab bevallása került összesítésre, tette közzé a közelmúltban az adóhatóság. A bevallások ágazati összetételében továbbra is meghatározó, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások, a kereskedelem, valamint a feldolgozóipar.

A kettős könyvvezetésű vállalkozások 89,5 százaléka mikroszintű, 9,2 százalékukat a kis- és középvállalkozói kategóriába lehet sorolni. A nagyvállalkozások által beadott bevallások részaránya nem változott (1,3 százalék), ebbe a kategóriába 4124 adózó tartozott. Kedvező változásnak mondható az APEH szerint, hogy a mikrovállalkozásokon belül az önfoglalkoztató cégek száma közel 17 százalékkal csökkent, és az 1-4 főt foglalkoztató vállalkozások száma növekedett.

62 ezer milliárd forint összbevétel

A társas gazdálkodók összes bevétele folyóáron 62026 milliárd forint, 14,6 százalékkal több, mint az előző évben. A bevételek 94,3 százalékát a nettó árbevétel teszi, ki, az egyéb bevételek és aktivált saját teljesítmények értéke mindössze 5,7 százalékot képvisel hasonlóan az előző évek arányaihoz. A nettó árbevétel 58507 milliárd forint, az éves inflációt (3,9 százalék) meghaladóan 7345 milliárd forinttal emelkedett.

A belföldi értékesítésből származó bevétel 44187 milliárd forint volt, ez 11,4 százalékkal bővült, a nettó árbevétel több mint 71 százalékát ebben a relációban érték el a gazdasági társaságok.

Az exportból 14320 milliárd forintot realizáltak a társasági adóbevallásra kötelezett adózók, mely közel 25 százalékkal haladja meg a 2005. évi összeget. Az export belföldi értékesítést meghaladó növekményének hatására, a külpiaci értékesítés bevételeken belüli részesedése 2 százalékponttal emelkedett, meghaladta a 23 százalékot. Az exportáló vállalkozások száma az adóalanyok kevesebb, mint 7 százalékát teszi ki.

A közepes vállalkozások a legdinamikusabbak

A létszám és a nettó árbevétel változásának együttes hatását figyelembe véve a mikro vállalkozások átlagosan 29,5 millió forint nettó árbevételt szerepeltettek bevallásaikban, amely 9 százalékos növekedést jelez a 2005-ös esztendőhöz viszonyítva.

Ezen belül az önfoglalkoztató cégek bázisszint alatti, míg az 1-4 főt foglalkoztató vállalkozások - 9,3 százalékos nettó árbevétel növekmény mellett - 25,6 millió forintot, az 5-9 fő alkalmazotti létszámmal rendelkező társas vállalkozások 103,9 millió forint átlag nettó árbevételt könyveltek el. A kisvállalkozások átlagosan 366,2 millió Ft nettó árbevételt számoltak el a tavalyi 343,8 millió Ft-tal szemben.

A közepes vállalkozások dinamikusan fejlődnek évről évre, az egy gazdálkodóra jutó nettó árbevétel 10,4 százalékkal, 2047 millió Ft-ra bővült.

A nagyvállalkozások a gazdaság mozgató rugói, létszámuk kismértékben változott, ugyanakkor gazdasági teljesítményük meghatározó a bevételek tekintetében. E vállalkozások a nettó árbevétel 55 százalékát realizálták, az egy adózóra jutó érték megközelíti a 8 milliárd forintot.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!