<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyre kevesebb a kényszervállalkozás, legalábbis a 2006-os adóbevallások adatai szerint. Az APEH beszámolója alapján belül az önfoglalkoztató cégek száma közel 17 százalékkal csökkent. Az is megtudható, hogy a cégek teljes árbevételének 55 százalékát a mintegy 1400 hazai nagyvállalat érte el.

A társasági adóbevallásból készült előzetes gyorsjelentésben a kettős és egyszeres könyvvezetést választó adózóktól több mint 320 ezer darab bevallása került összesítésre, tette közzé a közelmúltban az adóhatóság. A bevallások ágazati összetételében továbbra is meghatározó, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások, a kereskedelem, valamint a feldolgozóipar.

A kettős könyvvezetésű vállalkozások 89,5 százaléka mikroszintű, 9,2 százalékukat a kis- és középvállalkozói kategóriába lehet sorolni. A nagyvállalkozások által beadott bevallások részaránya nem változott (1,3 százalék), ebbe a kategóriába 4124 adózó tartozott. Kedvező változásnak mondható az APEH szerint, hogy a mikrovállalkozásokon belül az önfoglalkoztató cégek száma közel 17 százalékkal csökkent, és az 1-4 főt foglalkoztató vállalkozások száma növekedett.

62 ezer milliárd forint összbevétel

A társas gazdálkodók összes bevétele folyóáron 62026 milliárd forint, 14,6 százalékkal több, mint az előző évben. A bevételek 94,3 százalékát a nettó árbevétel teszi, ki, az egyéb bevételek és aktivált saját teljesítmények értéke mindössze 5,7 százalékot képvisel hasonlóan az előző évek arányaihoz. A nettó árbevétel 58507 milliárd forint, az éves inflációt (3,9 százalék) meghaladóan 7345 milliárd forinttal emelkedett.

A belföldi értékesítésből származó bevétel 44187 milliárd forint volt, ez 11,4 százalékkal bővült, a nettó árbevétel több mint 71 százalékát ebben a relációban érték el a gazdasági társaságok.

Az exportból 14320 milliárd forintot realizáltak a társasági adóbevallásra kötelezett adózók, mely közel 25 százalékkal haladja meg a 2005. évi összeget. Az export belföldi értékesítést meghaladó növekményének hatására, a külpiaci értékesítés bevételeken belüli részesedése 2 százalékponttal emelkedett, meghaladta a 23 százalékot. Az exportáló vállalkozások száma az adóalanyok kevesebb, mint 7 százalékát teszi ki.

A közepes vállalkozások a legdinamikusabbak

A létszám és a nettó árbevétel változásának együttes hatását figyelembe véve a mikro vállalkozások átlagosan 29,5 millió forint nettó árbevételt szerepeltettek bevallásaikban, amely 9 százalékos növekedést jelez a 2005-ös esztendőhöz viszonyítva.

Ezen belül az önfoglalkoztató cégek bázisszint alatti, míg az 1-4 főt foglalkoztató vállalkozások - 9,3 százalékos nettó árbevétel növekmény mellett - 25,6 millió forintot, az 5-9 fő alkalmazotti létszámmal rendelkező társas vállalkozások 103,9 millió forint átlag nettó árbevételt könyveltek el. A kisvállalkozások átlagosan 366,2 millió Ft nettó árbevételt számoltak el a tavalyi 343,8 millió Ft-tal szemben.

A közepes vállalkozások dinamikusan fejlődnek évről évre, az egy gazdálkodóra jutó nettó árbevétel 10,4 százalékkal, 2047 millió Ft-ra bővült.

A nagyvállalkozások a gazdaság mozgató rugói, létszámuk kismértékben változott, ugyanakkor gazdasági teljesítményük meghatározó a bevételek tekintetében. E vállalkozások a nettó árbevétel 55 százalékát realizálták, az egy adózóra jutó érték megközelíti a 8 milliárd forintot.

Menedzsment Fórum