<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A lengyel-magyar barátság megörökítését ábrázoló kompozíció megvételére akár 1,45 milliárdot is adna a kormány.

Először csak egy kormányhatározat jelent meg augusztus végén arról, hogy a kormány legfeljebb 1,45 milliárd forintért megvásárolná Aba-Novák Vilmos "Lengyel-magyar barátság - Pannósorozat a varsói magyar kiállítás előcsarnokához" című alkotását. Pár nappal később, a Miniszterelnökség által megosztott közbeszerzési előkészítő dokumentumokból már az is kiderütl, hogy az öt darabból álló kompozíciót a Nagyházi Galéria és Aukciósház Kft-től tudja megvenni a kormány.

Lázár János titkársága vásárolja meg a sorozatot 

A szintén közzétett szerződéstervezetből pedig az is világossá válik, hogy a sorozatért nem a kormány jelentkezett be, hanem az aukciósház ajánlotta fel megvételre a magyar állam számára 2017. július 10-én. A közbeszerzési eljárás módja - tekintettel a kulturális értéket képviselő, egyedi művészeti alkotásra - hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás. A papírokban azt is rögzítik, hogy a beszerzés értéke eléri az uniós értékhatárt.

Vagyis tulajdonképpen egy olyan közbeszerzésről van szó, ahol az ajánlatkérő mellett az ajánlattevő is megvan, illetve megközelítőleg a közbeszerzés tárgyának értéke is ismert. Mint említettük, erre a célra a kormány 1,45 milliárd forintot rakatott félre a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A Miniszterelnökség azonban csak akkor tekinti rendelkezésre állónak ezt az összeget, ha az már megjelent a saját számlasorán - erre egyébként ki is térnek a közbeszerzési leírásban, jelezve, hogy addig nem áll módjukban tárgyalni, amíg a pénz meg nem érkezik. Az ajánlattétel határideje szeptember 18.

A közbeszerzés lezárása után a képsorozat vagyonkezelői jogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül a Szépművészeti Múzeumnak adját át. Az alkozás a Magyar Nemzeti Galériában lesz majd megtekinthető. Az öt darab, egyenként több mint kétszer kétméteres vászon úgy vészelte át az elmúlt több mint hét évtizedet, hogy a tulajdonosokon kívül a közelmúltig szinte senki nem láthatta azokat. A Lengyel-magyar barátság című pannó mind alkotója életművének, mind a magyar monumentális festészet történetének egyik legjelentősebb fennmaradt darabja - áll a dokumentációhoz csatolt kultúrtörténeti áttekintésben.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.