3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz), a Mol 21,22 százalékos résztulajdonosa a legnagyobb tartalékokkal rendelkezik Oroszországban, és nem csak ott: 17,3 milliárd dollár pihen a számláin - jelentette kedden a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap a konszern beszámolóját idézve.

Ez több, mint amennyivel például a Gazprom, az Exxon Mobil, vagy a BP rendelkezik - írja a lap hozzátéve: a "Szurgutnak" viszont egyáltalán nincs adóssága. Az éves beszámoló úgynevezett likvid pontjaiban 2009 végén a hosszú távú pénzügyi befektetésekkel együtt 21,7 milliárd dollár szerepelt. Ebből le kell vonni a leányvállalatok részvényeinek értékét, valamint a befektetésekre költött 2,2 milliárd dollárt - amelynek javát a Mol-pakettre költötték -, s így 19,2 milliárd dollár marad, amelyből 17,3 milliárd dollárnyi bankszámlákon pihen. A többiből hiteleztek, és 70 millió dollár értékben rendelkezik a konszern kötvényekkel és váltókkal.

A cég nyeresége tavaly az előző évihez képest mintegy 30 milliárd rubellel csökkent, és - a Vedomosztyi szerint - közel 2 milliárd dollárt költött a "Szurgut" a Mol-pakettra, de tartalékai mindezek ellenére alig 1,6 milliárd rubellel estek vissza. Adósságai a Surgutneftegaznak nincsenek, mert soha nem vesz fel sem hitelt, sem kölcsönt.

Vlagyimir Bogdanov a Vedomosztyi szerint nem egyszer mondta, hogy a konszern minden pénze "dolgozik", és egy már évvel ezelőtt úgy vélte, hogy a gazdasági válság újra megerősítette e politika helyes voltát. A befektetők és szakértők azonban gyakran bírálják a vállalatot túlzott takarékossága miatt. A lap egy szakértőt idézve azt írta, hogy a Surgutneftegaz napi kitermelése három év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent, s hogy a piac a termelési struktúra korszerűsítését, ezen belül új olajfinomítók vásárlását, vagy legalább a meglévő régi felújításának befejezését várja.

A konszern a részvényeseivel szemben sem nagyvonalú: a 2009 év után fizetendő osztalékra mintegy 24,2 milliárd rubelt - a nyereség 21 százalékát - szánja az előző évi 24 százalék után. Egy szakértőt idézve a Vedomosztyi azt írta, a befektetőknek nem érdemes ilyen politika mellett a konszernbe pénzt fektetniük, hiszen a beruházókat nem izgatja, mennyi megtakarítása van a cégnek, hanem az érdekli, hogy növekedjen az osztalék és a részvények árfolyama, ami viszont nem jellemző a Surgutneftegaz politikájára. A Vedomosztyi természetesen megkereste a Surgutneftegaz szóvivőjét is, aki azonban a konszern közismerten zárkózott PR-politikájának megfelelően nem kívánt nyilatkozni.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!