2008. március 10. 05:34

Februárban kissé, mínusz 19,7 százalékról mínusz 17,3 százalékra emelkedett a gazdasági élet jövőbe vetett bizalma, az úgynevezett konjunktúra-index Magyarországon - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésében. Az üzleti szféra azonban bizakodóbb, mint a fogyasztók, olvasható ki az adatokból.

Még sokan aggódnak (Mfor-montázs)

Az üzleti várakozások egyértelműen javultak, a jövőbe vetett bizalmat mérő konjunktúra-index értéke mínusz 9,7 százalékról mínusz 6,7 százalékra nőtt, a fogyasztói várakozások viszont inkább csak stagnáltak, a bizalmi index értéke csak 0,2 ponttal emelkedett mínusz 47,6 pontra - közölte felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.
    
A GKI összeállítása szerint az üzleti szektor minden ágazata optimistább lett. Az ipari válaszadók a januárinál elégedettebbek voltak termelési szintjükkel, a termelési kilátásokat viszont lényegében a korábbival azonos módon értékelték. A rendelésállományok megítélése kissé javult, de ezen belül az exportrendeléseké enyhén romlott. Jelentősen csökkentek a saját termelésű készletek, s számottevően javult a foglakoztatási szándék.

A szolgáltató szektor bizakodik

Az építőipari bizalmi index a 2007 nyári mélypont óta jelentős hullámzás mellett kissé javul. A februári építőipari felmérés eredményei is az előző hónaphoz képest kissé javuló termelési helyzetre utalnak. A rendelésállományok megítélése is kedvezőbbé vált, a foglalkoztatási várakozások viszont tovább romlottak.
    
A kereskedelmi bizalmi index értéke - a januári visszaesést követően - februárban számottevően nőtt, de továbbra is nagyon alacsony. Az index összetevőinek többsége februárban kedvezően változott: az előző hónaphoz képest az eladási pozíció megítélése jelentősebben, a készletek megítélése szerényebben javult, a rendelések várható alakulására vonatkozó várakozás pedig lényegében nem változott.
    
A szolgáltató szféra bizalmi indexe ugyancsak jelentősen nőtt, ez a szektor azonban korábban is viszonylag optimista volt. Az elmúlt hónapok üzletmenetének megítélése kisebb mértékben, a foglalkoztatott létszám és a forgalom várható alakulására vonatkozó várakozások viszont számottevően javultak az előző hónaphoz képest.

Áremeléseket terveznek
    
Az áremelést tervezők köre az iparban januárhoz képest csökkent, azonban a szokásosnál kevésbé. Februárban áremelést tervezett a malomipari, a bőr- és cipőipari cégek kétharmada, a vegyi alapanyagokat gyártók fele, árcsökkentésre leginkább a híradástechnikai vállalatok és a hús-, hal- és baromfifeldolgozók számítottak. Az áremelési tervek az építőiparban és a szolgáltatók körében szerényebbek, a kereskedelemben viszont kissé erőteljesebbek lettek.
    
A magyar gazdaság következő háromhavi kilátásainak megítélése az iparban, az építőiparban enyhén romlott, a kereskedelemben és a szolgáltatói szektorban javult. A fogyasztók véleménye lényegében nem változott.
    

A GKI fogyasztói bizalmi index a 2006 közepi nagy zuhanás után tavaly az év közepéig mérsékelten javult, majd ismét romlott. December óta a mutató értéke lényegében stagnál, 2008 februárjában a hibahatáron belül emelkedett.
    
A lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozásai januárhoz képest kissé romlottak, de sokkal kedvezőbbek az egy évvel ezelőtti értéküknél. A lakosság rövid távú megtakarítási képességét mutató index nem változott. Januárhoz és főleg az egy évvel korábbihoz viszonyítva csökkent viszont a munkanélküliség növekedésétől való félelem. Csökkentek az inflációs várakozások is. Ugyanakkor romlott a háztartások saját anyagi helyzetükről alkotott véleménye.

MTI/Menedzsment Fórum