2007. július 18. 14:01

A csődtörvény 2007. július 7-étől hatályos új rendelkezései alapjaiban módosítják a fizetésképtelenség szabályait. A kifizetetlen számlák miatt felszámolási eljárás indítható - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

A bíróság az új szabályozás szerint fizetésképtelennek minősíti azt a társaságot - egyúttal elrendeli felszámolását is -, amelyik a szállítói számlában szereplő fizetési határidőt követő 15. napig nem vitatta írásban a teljesítést és nem fizette meg a számla ellenértékét, továbbá a fizetési határidő lejártát követően a szállító által küldött írásbeli fizetési felszólítás kézhezvételének napjáig sem vitatta a tartozást.

A 2006. július 1-jén hatályba léptetett és most hatályon kívül helyezett szabályozás jelentősen megnehezítette a rosszhiszeműen nem fizető adósok ellen korábban rendszeresen kezdeményezett felszámolási eljárások megindítását. A körbetartozások elkerülését célzó intézkedéscsomag révén ismételten lehetővé válik a felszámolások viszonylag gyors megindítása a nem fizető adósok ellen.

"Felszámolási hatállyal" vitatni tehát bármely számlát ezután csak a szállító által küldött írásbeli felszólítás kézhezvételét megelőző napig lehet, utána már csak teljesítéssel lehet elkerülni a felszámolást. Ha az adós jogosulatlannak tartja a követelést, de el akarja kerülni a felszámolást, az írásbeli felszólítást követően fizetnie kell, fenntartva a követelés jogtalanságát. Utóbb e jogfenntartás alapján polgári perben visszakövetelheti a teljesítést.

A törvény rendkívül szigorú, de megdönthető kézbesítési vélelmet állít fel: az ajánlott küldeményeket a feladásuktól számított 5. munkanap elteltével felszámolási jogi szempontból kézbesítettnek kell tekinteni.

További fontos új rendelkezés, hogy mindaddig nem kérhető újabb csődvédelem, amíg a korábbi eljárásból ki nem elégített hitelezői igények állnak fenn.

A csődeljárásban a fizetési moratórium időtartama 90 napról az adós választása szerint legalább 60, de legfeljebb 120 napra módosul.

Az új szabályozás nagyobb fegyelmet kíván kikényszeríteni a tartozások kezelése terén, a fizetési felszólításokra nem reagáló társaságok könnyen felszámolás közeli helyzetbe kerülhetnek a jövőben - figyelmeztet a PwC hírlevele.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.