TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A mezőgazdasági vállalkozások megfelelő tőkehatékonysága elengedhetetlen feltétele a jövedelmező termelésnek is. Az alacsony fedezeti hozzájárulást biztosító termékek csak alacsony fajlagos tőkeköltség finanszírozására képesek. Az üzemgazdasági elméletek megfelelő választ adtak már a probléma megoldására, ugyanakkor az üzemi gyakorlat gyakran nem hajlandó ezeket figyelembe venni. Az előadás – az AKII tesztüzemi adataira támaszkodva – azt vizsgálja, hogy az elmúlt években hogyan változott a tőkehatékonyság néhány jellemző mutatója Magyarország egyes térségeiben a különböző mezőgazdasági üzemi formákban. Az üzemsoros adatok statisztikai elemzése lehetőséget teremt továbbá a tőkelekötés összefüggésének vizsgálatára.

Amennyiben nem összehasonlítható két mennyiség, akkor valamilyen normalizált értékben kell kifejezni a vizsgált mennyiségeket, azokat már össze lehet hasonlítani. A gazdasági gyakorlatban példaként említhető a számosállat fogalma, amely 500 kg élőállat-tömeget jelent, és így e mutatóval összehasonlíthatóvá válik például a baromfitenyésztés és a szarvasmarhatartás.

A tőkehatékonyság mérésére hozamértékként a bruttó termelési értéket (illetve a rea-lizált árbevételt), ráfordításként a felhasznált élőmunka (élőmunka egységben), holtmunka (anyagjellegű ráfordításokkal és az eszközök értékcsökkenésével értékelve), valamint a lekötött tárgyi eszközök és a készletek értéke került figyelembevételre. Az értékek a tesztüzemi gazdaságok mérleg és eredmény-kimutatás adataiból származnak.
Az értékelés során két év viszonylatában történt változásokat vizsgálom a vállalkozási formák, illetve a statisztikai régiók szerinti bontásban.


Folytatjuk

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.