Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kormány a számlatartási kötelezettség bevezetését tervezi - erősítette meg szerdán, a Magyar Televízió Napkelte című műsorában Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.

Az államtitkár részleteket nem árult el arról, hogy a vevőknek milyen termékcsoportok és értékhatár esetén kell majd megőrizniük a számlát. A PM-nek augusztus végéig van ideje a jövő évi adótörvények előkészítésére, akkorra lesz végleges pénzügyminisztériumi álláspont. A PM most vizsgálja azon államok - így például Olaszország - tapasztalatait, amelyekben ezt a módszert már bevezették - mondta.

Arról bizonyosan nem lesz szó, hogy napokig, hetekig őrizgetni kell majd a számlákat, azokat az üzletben vagy az üzlet szűk környezetében, közvetlenül a vásárlás után kérhetné az adóhivatal ellenőre - jelentette ki az államtitkár. Az ellenőrzéshez nem lesz szükség plusz apparátusra. Olyan eszközről van szó, amely megkönnyíti a jelenleg is folyó ellenőrzések eredményes befejezését - tette hozzá.

A kérdéssel azért kell foglalkoznia a kormánynak, mert viszonylag kiterjedt a fekete- és a szürkegazdaság, sok olyan jövedelem képződik, amely után nem fizetnek adót. A kiadásokat - köztük az egészségügyi és oktatási költségeket - így a többiek fizetik meg magasabb adóterhek formájában - hangsúlyozta az államtitkár.

Az uniós átlaghoz közelítő adószintet úgy állítjuk be, hogy mindenki átlag közeli adót fizessen, ne pedig sokan sokat, néhányan pedig semmit - mondta Tátrai Miklós. Erre az egyik módszer, hogy számlaadásra kényszerüljenek azok is, akik ezt most nem teszik meg. Erre vannak jogszabályi eszközök, de az államtitkár szerint ennél sokkal fontosabb, hogy a szolgáltatások és termékek vásárlói számlát kérjenek.

"A számlaadás vevőnél való ellenőrzése eszköz annak érdekében, hogy az adót nem fizető kereskedőket meg tudjuk fogni" - mondta Tátrai Miklós.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.