2008. február 29. 07:54

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2007-ben 0,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes számítások alapján.

Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 4 788 milliárd forint volt, ezen belül a 2007. IV. negyedévben 1 811 milliárd forint.

Tavaly a IV. negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,4 százalékkal, az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított indexek alapján - 1,9 százalékkal emelkedett.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2006-ban két százalékkal maradt el az előző évitől.

A gép- és berendezés beruházások 2007-ben éves szinten - a feldolgozóipar beruházásának köszönhetően - 10,9, a kis súlyú egyéb beruházások volumene 8,3 százalékkal bővült, míg az építési beruházásoké 6,8 százalékkal csökkent.

Kiemelkedő mértékben, 23,9 százalékkal nőtt a beruházások teljesítményértéke a feldolgozóiparban. Ezen belül nagy értékű fejlesztések valósultak meg a gumitermékek gyártásában, és jelentős volt a villamosgép-, a híradás-technikai termékek és a járműgyártás beruházásainak  növekedése is. A feldolgozóipar mellett a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a kis súlyú bányászat beruházási teljesítménye növekedett, 9,5, illetve 24,8 százalékkal.

A jelentős súlyt képviselő szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban 2 százalékkal csökkentek a beruházások. Ennek fő oka a KSH szerint az út- és autópálya-építések csökkenése volt, de a távközlési beruházások is visszaestek.

Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban a beruházások 0,5 százalékkal maradtak el a 2006. évitől.

A beruházási tevékenység 2007 IV. negyedévi 2,4 százalékos éves növekedésén belül a gép- és berendezés beruházások 10,4 százalékkal nőttek, míg az építési beruházások 3,9 százalékkal elmaradtak az előző évitől. Növekedést regisztráltak a nagy súlyt képviselő ágazatok közül a szállítás, raktározás, a posta és távközlés (19,3 százalék), a feldolgozóipar (13,7 százalék), valamint az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (2,8 százalék) nemzetgazdasági ágakban. 

MTI/Menedzsment Fórum