TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Míg a Pénzügyminisztérium (PM) szerint az államháztartási deficit tavaly 40 milliárd forinttal lett kedvezőbb a prognosztizáltnál, addig az uniós módszertan alapján végzett számítás azt mutatja: a teljes hiány 550 milliárd forinttal haladja meg a PM előzetes várakozásait. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal az Ecostat elemzését közli.

Január 17-én a PM végleges számokat közölt az államháztartás 2005. évi helyzetéről. Eszerint a deficit mintegy 40 milliárd forinttal lett kedvezőbb a tárca prognózisánál, sőt még jelentősebb a "túlteljesítés" a költségvetési törvényben szereplő összeghez viszonyítva.

Mindezek után talán nehezen értelmezhetők az elmúlt hónapokban megjelent pesszimista elemzői és piaci kommentárok a költségvetés helyzetéről. A felületes szemlélődő számára paradoxnak tűnő helyzet megoldásához a módszertanon keresztül vezet az út.

A PM által közzétett és fent hivatkozott számok ugyanis nem az uniós módszertan szerint értendők. Az más megközelítést alkalmaz: például sokkal szigorúbbak a magánszektor bevonásával megvalósuló állami beruházások elszámolásai (lásd: autópálya-finanszírozás) vagy a privatizációs bevételek megjelenítése (lásd Budapest Airport Rt. privatizációja).

Az Eurostat tavasszal és ősszel is felülvizsgálja egy ország előző évi költségvetését, és rányomja a bélyegét az általuk elvárt módszertan szerinti deficitre. Előzetes becslések azt mutatják: ezen számítási rend szerint az államháztartás teljes hiánya a GDP 7,4 százaléka körül alakul, ami mintegy 550 milliárd forinttal haladja meg a PM előzetes várakozásait, illetve az Európai Bizottságnak korábban "beígért" összeget. A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggodalmak tehát alapvetően ebből erednek.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy az Európai Bizottság elismeri a nyugdíjreform keretében tett lépéseket, és a kötelezően magán-nyugdíjpénztárakba fizetett összegeket - amelyek tehát kiesnek a költségvetésből - "jóváírja". Ezt a kedvezményt azonban csak bizonyos megkötések mellett adja meg.

A két legfontosabb kitétel, hogy csak 2009-ig élhetünk a lehetőséggel, s addig is évről évre csökkenő mértékben.

Attól függ, honnan nézzük

Számításaink szerint míg 2005-ben a GDP 1,3 százalékára rúgott a figyelembe vehető hiánycsökkentő tétel, addig 2008-ra ez a GDP 0,6 százalékára olvad. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 2005. évi "valós" 7,4 százalékos hiányt kell lecsökkenteni 2008-ra 3,6 százalékra, hogy - az akkor még figyelembe vehető nyugdíjkorrekcióval együtt - "átcsússzunk" a léc alatt. Három év alatt összesen a GDP 3,8 százalékát kell megtakarítani, ami megközelíti az 1000 milliárd forintot.

Fontos tehát ezt is figyelembe venni, és ajánlatos az uniós módszertan és korlátok mellett kiszámolt megtakarításhoz méretezni az államháztartási hiány csökkentésére vonatkozó elképzeléseket.

Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.