TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. április 26. 07:46

A magyar piacon a vásárlóerő alapján évente 120-150 ezer új gépkocsit lehet eladni, amit várhatóan 2012-2013-ban érhető el újra, de már az idei év második felében érezhető lesz a fellendülés - nyilatkozta a Napi Gazdaság hétfői számában Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) társelnöke.

Havi átlagban 4,5-6 ezer darab eladását várja az egyesület a flottapiac helyreállásával és a korábban halasztott vásárlások teljesülésével. A finanszírozás átalakul, a hitelintézetek a forintalapú pénzügyi lízing felé terelhetik az ügyfeleket. A 20 százalékos önerős finanszírozás reálisan működhet - mondta a lapnak az MGE társelnöke.

A körültekintő hitelezésről szóló kormányrendelet Erdélyi Péter szerint eddig nem befolyásolta mérhető módon sem a finanszírozási igényt, sem a hajlandóságot. A lízing korai lezárási díját mérsékelték nulla és egy százalék közé, ami átkötési hullámot indíthat el, de ettől a kereskedők nem adnak el több autót.

Az egyesület továbbra is szorgalmazza a roncsprémium programot a válság enyhítése érdekében.  Arra a kérdésre, hogy az adórendszer mennyiben hátráltatja az ágazat talpra állását az MGE társelnöke azt mondta, hogy túl sokféle adó terheli, és már az egyszerűsítés és átláthatóság is sokat segítne. A regisztrációs adónak az volt a nagy előnye, hogy megvédte a magyar piacot a roncsimporttól. Hátránya viszont a túlzottan magas felső határ - vélekedett Erdélyi Péter. Az MGE 1,2 millió forint felső plafont javasolt. A csökkentett regisztrációs adóval Magyarországon vásárolják a gépkocsit és az áfát is itt, és nem külföldön szednék be.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.