<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világgazdaság élénkülése folytatódik, de ez a folyamat még mindig nagyon törékeny és egyenetlen. Ugyanakkor valószínűtlen, hogy dupla mélypontú recesszió alakuljon ki - jelentette ki Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Az élénkülés Európában még mindig lassú, az Egyesült Államokban pedig bizonytalan, de sok ázsiai és latin-amerikai országban a növekedés viszonylag magas. "Úgy tűnik, hogy a krízis véget ért" - vélekedett Strauss-Kahn. Rámutatott: az IMF "erősen támogatja", hogy az országok középtávon stabilizálják pénzügyeiket. Megjegyezte, az egyes országok ezzel kapcsolatban rövid távon eltérő megoldásokat alkalmazhatnak.

Az IMF vezérigazgatója sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy gyengül a válság idején kialakult együttműködési szellem, és rámutatott: a valutaárfolyamok kiigazítása része kell, hogy legyen a gazdaság újbóli kiegyensúlyozásának. "Nem létezik hazai megoldás a globális válságra" - hangsúlyozta Strauss-Kahn, aki rámutatott, hogy "sokan fegyverként értelmezik a valutájukat, ami nem tesz jót a világgazdaságnak". Hangsúlyozta, hogy az IMF elejét kívánja venni a valutaárfolyam-háborúnak, és elő kívánja segíteni a globális együttműködés helyreállítását.

Az IMF azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy a Washingtonban pénteken és szombaton tartják a valutaalap és a Világbank féléves közgyűlését, amelynek keretében péntek éjjel tanácskoznak majd a G-7 országok pénzügyminiszterei is. A megbeszélések egyik kulcskérdése az lesz, hogy megpróbálják rávenni Kínát: engedje emelkedni általánosan alulértékeltnek tekintett valutájának árfolyamát.

A közgyűlésén Magyarországot IMF és világbanki kormányzói minőségében Matolcsy György képviseli. A nemzetgazdasági miniszter megbeszéléseket folytat az október közepén Budapestre készülő IMF-delegáció, valamint a Világbank, az Európai Beruházási Bank és az Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) vezetőivel. A tárgyalásokon kiemelt témaként szerepelnek majd Magyarország uniós elnökségi prioritásai. Matolcsy György tárgyalni fog az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának vezetőivel is.

A közgyűlésen résztvevő magyar delegációnak tagja még Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.

MTI