TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. január 19. 15:04

A forint árfolyama nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentései, hanem nemzetközi folyamatok miatt gyengélkedik, hiszen a feltörekvő piaci valuták az utóbbi időben mindenhol vesztettek értékükből. Tehát az 50 bázispontos kamatcsökkentés ebben alig játszik szerepet – mondta el az mfor.hu-nak Török Zoltán, miután az MNB hétfőn 9,50 százalékra csökkentette az alapkamatot. A Raiffeisen elemzője úgy véli, hogy a következő hetekben az árfolyam nem mozdul el a 275-285-ös sávból, de hosszabb távon azért ennél erősebb forintra számít.

Megint vágtak egyet (Mfor-montázs)

A Monetáris Tanács a várakozásnak megfelelő döntést hozott azzal, hogy 50 bázisponttal csökkentette a kamatot, jelentette ki lapuknak Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Ennek a hátterében nyilván az áll, hogy az MNB kamatpolitikáját az inflációs célkövetés határozza meg, és az infláció nagyon gyors mértékben csökkent az elmúlt időszakban.

"Nincs határozott árfolyamcél"


Ez a folyamat eltart még egy darabig, és várhatóan az első negyedévben teljesülnek az inflációs célkitűzések. Emiatt lehetett és lehet tovább csökkenteni a jegybanki alapkamatot, magyarázza az elemző.

A kamatmérséklési folyamatot annak ellenére is fenn lehet tartani, hogy a forint árfolyama viszonylag gyenge. Ezért most úgy tűnik – teszi hozzá a Raiffeisen szakembere -, hogy a MNB-nek nincsenek határozott árfolyamcéljai.

Igaz, az szerinte erős kijelentés lenne, hogy hosszabb távon ez az árfolyam megfelelő a pénzügyi kormányzatnak. De recessziós környezetben a gyengülő árfolyam mellett is mérséklődik az infláció, vagyis nem feltétlen kell figyelni az árfolyamra, fűzte hozzá.

Katasztrofális lesz az exportunk

Török Zoltán szerint az sem jelenthető ki, hogy a 275-285-ös forint/euró árfolyam megfelelne a gazdaságpolitikai céloknak. Bár egyes elemzők szerint a gyenge forint segíti az exportot, Török Zoltán ezzel nem ért egyet. Az export nem az árfolyam, hanem a felvevő piacok visszaesése miatt hanyatlik. Mindegy, hogy gyengébb vagy erősebb a forint, az első félévben a magyar gazdaság exportteljesítménye katasztrofális lesz, mutat rá a szakértő.

Egyébként sem a kamatszint miatt állhat fenn annak a veszélye, hogy elszáll az árfolyam. Ebben sokkal inkább a nemzetközi folyamatok játszanak szerepet, hiszen a feltörekvő piaci valuták fokozatosan gyengültek az utóbbi időben. Vagyis a forint árfolyamának alakulásában lokális tényezők alig játszanak közre - főleg nem egy 50 bázispontos kamatvágás, emelte ki az elemző. 

275-285 lehet az euróárfolyam

Szerinte ha lesz forintgyengülés, akkor az nem a kamatszint miatt következik majd be. Török Zoltán úgy véli, hogy a következő hetekben az árfolyam nem mozdul el a 275-285–ös sávból, de hosszabb távon azért ennél erősebb forintra számít.

Ma délután fél három körül 283,82, négy órakor pedig 283,11 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon, ami kismértékű erősödést jelent a kamatcsökkentés bejelentése óta. Kora délután az árfolyam még a 284-es szintnél járt.

Korábban sokan attól tartottak, hogy ha az MNB ismét mérsékli a kamatot, akkor az újabb forintgyengülési hullámot indíthat be, azonban ez eddig nem következett be. A dollár árfolyama kettő óra előtt nem sokkal 214,80 forint volt, míg a svájci frankért 191,15 forintot kellett adni.

A másik kérdés, ami fel szokott merülni a kamatszinttel kapcsolatban, az állampapír piacokon tapasztalható befektetői bizalmat érinti. Török Zoltán szerint a kamatcsökkenés nem jelenti automatikusan a bizalom mérséklődését – sőt, azok a spekulánsok, akik az állampapírpiacon tevékenykednek, akkor tudnak pénzt keresni, ha visszaesik a hozamszint. Természetesen ez abban az esetben igaz, ha már vettek magyar állampapírt korábban.

VMI

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.