2010. január 28. 12:31

Oszkó Péter szerint a tartalékok és az adóbevételi előrejelzések alapján döntenek a kieső ingatlanadó pótlásáról.

A költségvetési tartalékok számbavétele és az adóbevétel-prognózisok kiszámítása után lehet majd pontosan megmondani, hogyan kompenzálják az ingatlanadó kiesését a költségvetésben - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott egyhangú határozatával visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény ingatlanadóra vonatkozó részét. Az ingatlanadó 50 milliárd forintos bevételi tétellel szerepelt az idei költségvetésben.

Oszkó Péter a reggeli műsorban a kieső bevételek pótlásáról elmondta: egyrészt ki kell számolni, hogy a több mint 200 milliárdos tartalékból mekkora az az összeg, amely még semmilyen módon nincs lekötve, és nem is várható a felhasználása. Másrészt azt is meg kell nézni, hogy az adóbevételeket hogyan prognosztizálják.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a költségvetés elkészítésekor még 0,9 százalékos gazdasági visszaeséssel számoltak, ám 2009 végére kiderült, hogy ez túlzottan pesszimista előrejelzés volt. Év végére már 0,6 százalékos visszaesést várt a tárca, és ezt ismét korrigálják, mivel úgy tűnik, hogy a magyar exportpiacok a vártnál kedvezőbben állnak. Ennek kapcsán az adóbevételek akár kedvezőbben is alakulhatnak - mondta el Oszkó Péter.  

A tartalékok és az adóbevételek számbavétele után lehet eldönteni, hogy az esetleges adóbevételi többleteken, tartalékokon és a le nem kötött tartalékokon túl kell-e még az 50 milliárd forint pótlására intézkedéseket tenni - hangsúlyozta Oszkó Péter. Hozzáfűzte: az esetleges intézkedések csakis az állami intézmények működését érinthetik.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.