<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Londoni elemzők értelmezése szerint a vártnál agresszívabb, 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentés fő üzenete a piac számára az volt, hogy a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) még nem aggasztja a forintárfolyam, és ez valamelyest a további monetáris enyhítés lehetőségére vall.

A kamatdöntés előtti citybeli elemzői konszenzus azt valószínűsítette, hogy a legutóbbi hetek forintgyengülése és a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői kockázatkerülés az enyhítési ütem mérséklésére készteti az MNB-t. Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni elemzők 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentést vártak keddre.

JP Morgan: 2,5 százalék lesz az alja

A JP Morgan elemzői a monetáris tanács ennél nagyobb mértékű keddi kamatdöntése és az értekezletről kiadott közlemény ismertetése után közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB a 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a kamatcsökkentéseket. A ház szerint ezt a várakozást alátámasztja a mélységi rekordra lassult magyarországi infláció, a magyar gazdaságban meglévő jelentős kapacitástöbblet és legfőképpen az, hogy a monetáris tanács alapállása egyértelműen további enyhítésre vall.

A cég elemzői szerint mindazonáltal a kamatcsökkentési mozgástér most már nagyon korlátozott, tekintettel arra, hogy gyorsul a magyar gazdaság növekedése, és az inflációs ráta is várhatóan jelentősen gyorsulni fog 2015-ben.

A JP Morgan előrejelzése az, hogy a tizenkét havi infláció - amely januárban nulla százalék volt - 2015 elején 2,5 százalékig emelkedik, 2015 későbbi szakaszában pedig már a 3 százalékos célszint felett lesz.

Jelenleg azonban a ház londoni elemzői még két, egyenként 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést várnak az MNB részéről márciusban és áprilisban, bár keddi értékelésük szerint ez nagyban függ a piaci kondícióktól.

A cég szerint a monetáris tanács márciusban - az áprilisi választások előtt alig pár nappal - már nem fogja leállítani a kamatcsökkentési ciklust, és valószínűleg még további forintgyengülést is hajlandó lesz tolerálni, mielőtt az enyhítési ciklus szüneteltetéséről döntene.

A JP Morgan londoni elemzőinek megítélése szerint a kamatcsökkentések leállításához 315-320 forint/euró feletti árfolyamok kellenének, a monetáris politika szigorítására pedig csak szélsőséges piaci volatilitás és rekordgyenge forintárfolyam szorítaná rá az MNB-t.

GS: csak egy esetleges forinteladási nyomás állítaná le a jegybankot

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői kedd esti értékelésükben közölték, hogy bár alapeseti előrejelzésük továbbra is 2,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot valószínűsít, most már egyre valószínűbbnek tartják azt a forgatókönyvet, hogy az MNB márciusban végrehajt még egy kismértékű csökkentést, és bejelenti az enyhítési ciklus végét. A GS elemzői szerint az esetleges további forinteladási nyomás növelné a valószínűségét annak, hogy az MNB már a jövő hónapban a kamattartás mellett dönt.

A monetáris tanács közleményéről megállapították, hogy az márciusra, a következő inflációs jelentés kiadásáig halasztotta a további kamatpályáról szóló iránymutatást. A GS elemzői szerint ez időt enged a monetáris testületnek a keddi kamatcsökkentés piaci reakciójának értékelésére.

MS: a monetáris tanács "megpróbált időt nyerni"

Hasonló következtetésre jutottak a Morgan Stanley stratégái a keddi MNB-kamatdöntést és a közleményt értékelő kommentárjukban.

Úgy vélekedtek, hogy a monetáris tanács "megpróbált időt nyerni" a kommüniké azon új kitételével, amely szerint az új inflációs előrejelzés alapján születik majd döntés az enyhítési ciklus folytatásának szükségességéről és lehetőségéről.

A ház londoni elemzői szerint azonban ezzel együtt is "egyértelmű", hogy a monetáris tanács alapállása továbbra is enyhítésre hajló, és márciusban valószínűleg újabb kamatcsökkentés lesz, ha a piac addig stabilizálódik.

A Morgan Stanley elemzői közölték: a vártnál nagyobb keddi kamatcsökkentés és az utána kiadott monetáris tanácsi közlemény hangvétele alapján 2,50 százalékra módosították az MNB várható kamatmélypontjára adott előrejelzésüket az általuk eddig valószínűsített 2,65 százalékról. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy e prognózisuk nagymértékben függ a forintárfolyam rövid távú mozgásaitól.

Capital Economics: a monetáris tanácsi közlemény "szokatlanul tartózkodó"

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető elemzője is annak a véleményének adott hangot keddi értékelésében, hogy a monetáris tanácsi közlemény "szokatlanul tartózkodó" a mostantól várható kamatpályával kapcsolatban.

Jackson azt jósolta, hogy az új inflációs előrejelzés nem fogja kizárni a további enyhítést, különös tekintettel arra, hogy az infláció várhatóan alacsonyabb lesz az MNB által jelenleg vártnál, és a magyar gazdaságban jelentős a többletkapacitás. Az elemző előrejelzése szerint az idei év egészében 1 százalék lehet az átlagos inflációs ráta Magyarországon.

Mindent egybevetve a Capital Economics elemzője azt valószínűsítette, hogy ha a forint nem gyengül tovább, az MNB még egy 0,10-0,20 százalékpont közötti kamatcsökkentést végrehajthat a jelenlegi enyhítési ciklusban.

4cast: az "agresszív hozzáállás" kiteszi a forintot a piaci hangulat esetleges további romlásának

A 4cast értékelésükben "agresszívnak" nevezték a kamatcsökkentés mértékét.

A ház szerint megállapítható, hogy az MNB monetáris testülete reagált ugyan a piaci hangulat legutóbbi változására, a keddi kamatcsökkentés méretével kifejezett legfőbb üzenete azonban mégis arra utal, hogy egyelőre nem aggódik a piaci kockázatok miatt. A 4cast elemzői szerint mindazonáltal ez az "agresszív hozzáállás" kiteszi a forintot és az állampapírpiacot a globális befektetői hangulat esetleges további romlásának.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.