2008. április 7. 05:34

A modern gazdaságtörténet első, ténylegesen globális pénzügyi válságának nevezte szombaton a brit kormányfő a jelenlegi, immár mind egyértelműbb reálgazdasági hatásokkal is járó likviditáspiaci felfordulást, amelynek kezelésére szavai szerint a II. világháború óta kialakult nemzetközi pénzügyi intézményrendszer alkalmatlan.

Gordon Brown a "Haladó kormányzás" nevű, a brit Munkáspárt és több nagy külföldi balközép párt vezetőinek részvételével megtartott londoni csúcstalálkozón azt mondta: a most zajló válság világossá tette, hogy a nemzeti szintű felügyeleti rendszerek nem elégségesek, és globális szabályozói egyezségre van szükség.

Brown szerint a globális pénzügyi intézményrendszer teljes átalakítását a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kell kezdeni, amelyet úgy kell megreformálni, hogy korai válság-előrejelző és figyelmeztető szerepet tölthessen be a világgazdaságban.

A brit kormányfő erre már korábban is tett egyértelmű javaslatot. A Financial Timesban néhány héttel ezelőtt megjelent cikkében azt írta: az IMF-et még a nemzeti, és nem a globális gazdaság korszakára építették ki, helyi szintű fizetési válságok, és nem globális tőkeáramlások kezelésére. Ahhoz, hogy az új érában is hatékonyan működhessen, az IMF-et ugyanolyan függetlenné kell tenni, mint a jegybankokat, felelősségi körébe kell utalni a világgazdaság felügyeletét, a piacok informálását és "oktatását", valamint a rendszerszintű átláthatóság érvényesítését, állt a brit kormányfő által a londoni gazdasági napilapnak írt cikkben.

A szombati londoni csúcstalálkozóra összegyűlt baloldali vezetőknek Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója kijelentette: a lefelé mutató növekedési kockázatok legtöbbje, amelyektől a világgazdaság az utóbbi fél évben tartott, mára valósággá vált. A valutaalap vezetője - utalva a jövő héten esedékes új globális IMF-előrejelzésre - közölte: a néhány nap múlva megjelenő prognózis "nem fog érdemi javulást mutatni".

Az IMF az idén eddig már kétszer rontotta a világgazdasági növekedésre adott saját előrejelzését; a januári 4,1 százalékos jóslat helyett most már csak 3,7 százalékos globális növekedést vár 2008-ra.

MTI/Menedzsment Fórum