2008. április 7. 05:34

A modern gazdaságtörténet első, ténylegesen globális pénzügyi válságának nevezte szombaton a brit kormányfő a jelenlegi, immár mind egyértelműbb reálgazdasági hatásokkal is járó likviditáspiaci felfordulást, amelynek kezelésére szavai szerint a II. világháború óta kialakult nemzetközi pénzügyi intézményrendszer alkalmatlan.

Gordon Brown a "Haladó kormányzás" nevű, a brit Munkáspárt és több nagy külföldi balközép párt vezetőinek részvételével megtartott londoni csúcstalálkozón azt mondta: a most zajló válság világossá tette, hogy a nemzeti szintű felügyeleti rendszerek nem elégségesek, és globális szabályozói egyezségre van szükség.

Brown szerint a globális pénzügyi intézményrendszer teljes átalakítását a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kell kezdeni, amelyet úgy kell megreformálni, hogy korai válság-előrejelző és figyelmeztető szerepet tölthessen be a világgazdaságban.

A brit kormányfő erre már korábban is tett egyértelmű javaslatot. A Financial Timesban néhány héttel ezelőtt megjelent cikkében azt írta: az IMF-et még a nemzeti, és nem a globális gazdaság korszakára építették ki, helyi szintű fizetési válságok, és nem globális tőkeáramlások kezelésére. Ahhoz, hogy az új érában is hatékonyan működhessen, az IMF-et ugyanolyan függetlenné kell tenni, mint a jegybankokat, felelősségi körébe kell utalni a világgazdaság felügyeletét, a piacok informálását és "oktatását", valamint a rendszerszintű átláthatóság érvényesítését, állt a brit kormányfő által a londoni gazdasági napilapnak írt cikkben.

A szombati londoni csúcstalálkozóra összegyűlt baloldali vezetőknek Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója kijelentette: a lefelé mutató növekedési kockázatok legtöbbje, amelyektől a világgazdaság az utóbbi fél évben tartott, mára valósággá vált. A valutaalap vezetője - utalva a jövő héten esedékes új globális IMF-előrejelzésre - közölte: a néhány nap múlva megjelenő prognózis "nem fog érdemi javulást mutatni".

Az IMF az idén eddig már kétszer rontotta a világgazdasági növekedésre adott saját előrejelzését; a januári 4,1 százalékos jóslat helyett most már csak 3,7 százalékos globális növekedést vár 2008-ra.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.