4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hétfőn befejeződött az Országgyűlésben a költségvetés vitája, és már csak a jövő heti zárószavazás van hátra. Bár várhatóan még akkor is éles vita lesz a pártok között, a lényeges dolgok mára már eldőltek. Nem lesz adóreform, marad a közalkalmazotti bércsökkenés és a nyugdíjak mérséklése. Szeptemberben még az volt a tét, marad-e hivatalban a Gyurcsány-kormány, ma inkább az, hogyan tudjuk átvészelni a jövő évet. Mfor.hu háttér.

(Mfor-montázs)

Hiánynövelő javaslatokról döntött hétfőn az Országgyűlés a jövő évi költségvetési előterjesztéshez benyújtott kapcsolódó módosító javaslatok szavazása során. Magyar Bálint (SZDSZ) elfogadott módosító javaslata a közoktatási hozzájárulások emelését eredményezi az önkormányzatoknál, Varga József (Fidesz) elfogadott módosító javaslatai pedig a roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs programját segítik.

A két elfogadott módosító javaslat összesen átmenetileg mintegy 4,66 milliárd forinttal növelheti a költségvetés már megszavazott 660 milliárd forintos hiányát. Ebben a helyzetben a gyakorlat az, hogy a költségvetés december 15-i végszavazására a pénzügyminiszter koherencia elhárító módosító indítványt tesz, amelynek eredményeképpen "visszaáll" a 660 milliárd forintos, már megszavazott költségvetési hiányösszeg.

A válság mindent felülírt

Lassan véget ér a költségvetési maraton a parlamentben, amely már szeptember eleje óta tart. Emlékezetes, hogy akkor Veres János pénzügyminiszter még optimistán látta a jövő évet, és úgy vélte, hogy a 2006 óta folyamatosan tartó lassulás véget ér, és jövőre begyorsul a gazdaság. Akkoriban úgy tűnt, hogy a 2009-ben akár három százalékos GDP-növekedés is lehet, októberben azonban kitört a pénzügyi válság. Annak egyik első hazai jele volt a költségvetési tervezet visszavonása, ami hatalmas pánikot váltott ki a pénzpiacokon.

Az újabb makropálya már csak egy százalékos növekedéssel számolt a jövő évre, ám eközben megkezdődött a forint árfolyamának zuhanása, és megindultak a tárgyalások az IMF-fel. Az is kiderült, hogy Nyugat-Európát eléri a recesszió, ami nagyon érzékenyen érinti az exportra termelő magyar cégeket. Ezek a fejlemények arra késztették a Pénzügyminisztériumot, hogy ismét gondolja újra a jövő évi számokat. Ekkor - hogy mentse a mundér becsületét - már nem vonta vissza a költségvetési tervezetet, hanem módosított rajta.

Így szeptemberhez képest kikerült a költségvetésből a jövő évre vonatkozó adócsökkentési terv, és az IMF nyomására csökkentették a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat. Összességében - lényegében kicsit más számokkal - a 2008-as költségvetés került az Országgyűlés elé.

Tavasszal kiléptek a kormányból a szabaddemokraták, ami után kisebbségbe került a parlamentben szocialista kormány. Akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette, hogy csak akkor marad hivatalban, ha az Országgyűlés elfogadja a 2009-es költségvetést. Úgy tűnik, kár volt aggódnia, hiszen a függetlenekkel, valamint az esetenként mellette szavazó MDF-fel és SZDSZ-szel minden javaslatát sikerült megszavaztatnia. Bár még mindig nyitott kérdés, hogy az SZDSZ jövő héten igen vagy nem gombot nyom a zárószavazáson, azonban a kormánynak várhatóan e nélkül is többsége lesz.

Marad a kérdés, jó lesz-e ez a költségvetés az országnak, és mire lesz elég? A kabinetet kritizálók szerint a szocialista kormányt csak a válságkezelés vezérli, és ennél nagyobb ambíciója nincs - meg sem próbálkozik a gazdaság dinamizálásával, ami adócsökkentést másfajta pénzügyi ösztönzők alkalmazását kívánná meg. Összehúzzák magukat, és csak a túlélésre játszanak.

Ki lehet húzni ezzel a költségvetéssel a jövő évet?

Ez a taktika akár be is jöhet, de roppant kockázatos. Mi van például akkor, ha az egy százalékos visszaesés helyett - ez a kormányprognózis - sokkal mélyebb recesszió köszönt hazánkra? Egyes nyugati elemzők a mínusz négy százalékot sem tartják elképzelhetetlennek, ez pedig nem sok jót jelentene. Sokkal nagyobb lenne a munkanélküliség a vártnál, és a költségvetés bevételei is megcsappannának. Ebben az esetben ismételt megszigorításokra lesz szükség.

Jövő hétfőn ezekről a kérdésekről is dönt az országgyűlés. Szociális biztonság vagy gazdasági növekedés - tehetnénk fel a kérdést. A valóság azonban inkább az - figyelmezetnek szakértők -, hogy a kettő egymás nélkül nem megy: ha nem sikerül dinamizálni a gazdaságot, akkor aligha tartható fent a már most is nagyon megnyirbált szociális rendszer.

VMI

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!