2008. április 11. 15:14

Az élelmiszerek drágulása miatt zendülések törhetnek ki a fejlődő világban, ha a világ vezetői nem tesznek jelentősebb lépéseket, hogy mérsékeljék az árakat a szegényebb államok számára - közölte pénteken Rómában az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezetője.

Jacques Diouf hangsúlyozta, hogy a világban ugyan 2,6 százalékkal növekedett a termesztett gabona mennyisége idén, a magas árak azonban valószínűleg nem csökkennek, ami akár 56 százalékkal növelheti a szegényebb államok élelmiszerimportját, és az utcákra kényszerítheti az éhezőket.

"A valóság az, hogy már most is emberek halnak meg a zendülésekben. Azért halnak meg, mert így reagálnak a kialakult helyzetre, és ha nem tesszük meg a szükséges lépéseket, akkor ezek az emberek éhen halnak. Az emberek nem fogják ülve bevárni, amíg éhen halnak" - mondta sajtóértekezletén a FAO irányítója.

Számos afrikai országban, valamint Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Haitin törtek ki zendülések - közölte a FAO. Harminchét ország néz élelmiszerválság elébe - olvasható a szervezetnek a világ élelmiszerhelyzetével foglalkozó jelentése. A gyorsan fejlődő államokban - mint India és Kína - megnövekedett élelmiszerigény következtében, valamint amiatt, hogy a gabonát bioüzemanyaggá dolgozzák fel, a világ gabonakészletei 25 éves átlagban a mélypontra csökkentek. További gondot jelent, hogy rekordmértékű a búza, kukorica és a rizs árával kapcsolatos piaci spekuláció.

A gazdagabb országokban az emberek ebből csupán azt vették észre, hogy a bevásárlóközpontokban 10-20 százalékkal drágultak az élelmiszerek. A fejlődő országokban azonban ez sokkal súlyosabban mutatkozik meg, és itt az árak emelkedése eléri az 50-60 százalékos szintet - emelte ki a FAO vezetője.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.