2007. október 1. 09:09

Az ECOSTAT 2007 szeptemberi „TOP-100 konjunktúra indexe” 95,8 százalék, az előző hónaphoz képest hét százalékponttal csökkent. A hazai nagyvállalatok rövid távú gazdasági várakozásait összesítő konjunktúramutatók emelkedő tendenciája július-szeptemberben kissé mérséklődött.

Saját vállalkozásuk kilátásait erősebb pesszimizmussal szemlélik a cégek, az infláció magas üteme, a késleltetett jegybanki kamatcsökkentés, az erősödő forint gyengíti megszerzett külpiaci versenypozíciójukat. A TOP-100 vállalatok mintegy fele az ország gazdasági helyzetében változatlanságot, 27 százalékuk javulást feltételez. A lehetőségek rosszabbodásával szintén 27 százalékuk számol.

Saját vállalkozásuk feltételeit is borúlátóbban ítélik meg a cégek. Az optimista várakozások aránya július óta ugyan nem változott, tartósan 36 százalék, viszont a stabilitást vélelmezők viszonylag széles köre a pesszimista táborhoz csatlakozott, ez utóbbiak aránya 36 százalék, február óta a legkedvezőtlenebb érték.

Kevesebben hisznek a hazai piac bővülésében

Fél éven belül a belföldi kereslet szinten maradását feltételezi a cégek 55 százaléka, a hazai kereslet szűkülését 27 százalékuk valószínűsíti. Szeptemberben a külföldi kereslet bővülésével a TOP-100 csoport egynegyede, változatlanságával 70 százalékuk számol.

A belföldi értékesítés megítélésében a cégek borúlátóbbak. Éves visszatekintésben az áprilisi szintre, mintegy 14 százalékra esett a hazai piac bővülésével számoló cégek aránya, ugyanakkor 8 százalékról 32 százalékra nőtt az értékesítési lehetőségek rosszabbodását feltételezőké.

A hazai munkaerőpiac megítélésében stabilitást feltételez a cégek háromnegyede, bővülő munkaerő kínálatban bízik 14 százalékuk.

A gazdasági környezet kiszámíthatóságának gyengülésétől tart a nagyvállalatok 19 százaléka, változatlanságot 48 százalékuk feltételez.

Az inflációs várakozások erősödnek

Szeptemberben a nagyvállalati szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa visszaállt a júliusi mértékre, 6,8 százalék. A TOP-100 vállalati kör éves értékesítési árprognózisa az előző havi 3,1 százalékról jelentősen, 1,4 százalékra csökkent.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.