2011. augusztus 7. 06:40

A Commerzbank londoni befektetési elemzőinek szombati értékélése szerint a Standard & Poor's lépésének semmilyen azonnali hatása nem lesz az amerikai kincstárjegynek a pénzügyi rendszerben betöltött szerepére. Egyes intézményi befektetők számára ugyan előírás, hogy kizárólag "AAA" besorolású adósságot tarthatnak portfólióikban, ám a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service változatlanul ezen a szinten tartja nyilván az amerikai szuverén adóskockázatot.

A ház elemzői kiemelik, hogy a pénzpiaci befektetési alapokat nem is érinti a leminősítés, mivel ezek rövid futamidejű amerikai szuverén adósságpapírokat tartanak portfólióikban, márpedig a rövid lejáratú amerikai kormánykötelezettségek besorolását a Standard & Poor's nem módosította. Az S&P ezekre az amerikai kötelezettségekre továbbra is a lehetséges legjobb, "A-1 plusz" osztályzatot tartja érvényben.

A Commerzbank elemzői mindezek alapján azt jósolták, hogy "minden valószínűség szerint nem várható" az amerikai kincstárjegyek hozamkiugrása.

A Commerzbank szombati értékelése szerint viharos piaci időkben "továbbra is az amerikai kincstárjegy az a hely, ahová át kell vonulni", legyen szó akár a piac által érzékelt amerikai recessziós kockázatról, akár az európai adósságválságról.

A ház elemzői felidézik, hogy az amerikai kormánykötvényhozamok csökkentek az elmúlt hetekben, annak ellenére is, hogy az adósságlimit-emelésről szóló megállapodás előtt felmerült az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának kockázata is.

A Commerzbank szerint az amerikai leminősítés valószínűleg nem fogja érdemben befolyásolni a dollár euróárfolyamát sem, sőt azzal, hogy ezután még nagyobb figyelem összpontosul a szuverén adósságra, növekedhet is a tőkebeáramlás a dollárba mint biztonságos menedékbe.

A részvénypiacokon azonban lehetséges erőteljesebb reakció, mivel a részvénybefektetők "rendkívül idegesek" a szuverén adósságválságok kihatásai miatt. Ez a befektetői kör ugyanis ezeket az adósságválságokat tekinti a növekedést, és így a vállalati eredményeket fenyegető legnagyobb egyedi kockázatnak - hangsúlyozták szombati londoni kommentárjukban a Commerzbank elemzői.

A Commerzbank elemzői közölték: úgy vélik, hogy a pénzügyileg legerőteljesebb országok számára "az AA az új AAA", és ez nem feltétlenül katasztrófa. A befektetők végül is nem válogathatnak túl sok alternatíva közül az "ultralikvid" amerikai kincstárjegypiacon - és Európában a német államkötvény, a Bund piacán - kívül.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.